Partner strategiczny XI Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego

Przekaż 1%

Ks. Dariusz Kruczyński członkiem Prezydium Caritas w Polsce

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 czerwca 2010 - 09:35

W dniach 14-15 czerwca 2010 r. w Ośrodku Rekolekcyjno-Konferencyjnym Archidiecezji Łódzkiej spotkali się dyrektorzy diecezjalnych Caritas z całej Polski. W spotkaniu wziął udział przedstawiciel Caritas Europa, który odwiedza miejsca szczególnie dotknięte powodzią. Głównym przedmiotem obrad Zgromadzenia dyrektorów była sytuacja na terenach objętych powodzią. Dyrektorzy opracowywali plan dalszych działań pomocowych dla poszkodowanych przez wodę i osuwiska.

5262 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ks. Dariusz Kruczyński członkiem Prezydium Caritas w Polsce' (1479 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Niezapomniany piknik

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 czerwca 2010 - 09:33

Dzień Dziecka to radosne święto wszystkich dzieci, obchodzone od ponad pół wieku, na stałe wpisało się w kalendarz dni świątecznych. Jest to święto, podczas którego każde dziecko, te małe i duże, powinno poczuć się wyjątkowo. Dnia 30 maja 2010 roku możliwość niezwykle mile spędzonego dnia otrzymali wychowankowie ełckiego Domu św. Faustyny.

2367 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Niezapomniany piknik' (2098 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie Wakacyjnej Zbiórki Żywności

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 21 czerwca 2010 - 06:16

Na mocy decyzji z dnia 16 czerwca 2010 r. wydanej przez Prezydenta Miasta Ełku (BOC.5022/6/10), Caritas Diecezji Ełckiej (ul. 3 Maja 10, 19-300 Ełk) w dniach 17-18 czerwca br. zorganizowała zbiórkę żywności. W 25 sklepach na terenie miasta Ełku, 160 wolontariuszy zbierało produkty żywnościowe do specjalnie oznakowanych kartonów.

1597 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie Wakacyjnej Zbiórki Żywności' (1786 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomagamy powodzianom

Autor: Admin Dodano: sobota, 19 czerwca 2010 - 19:18

27 maja br. diecezjalna Caritas ogłosiła apel o pomoc dla powodzian. W wielu regionach Polski po ulewnych i długotrwałych deszczach sytuacja była i jest nadal dramatyczna. Na wsparcie oczekuje tysiące rodzin, które straciły dach nad głową i dorobek całego swojego życia. Wśród potrzebujących są dzieci, osoby niepełnosprawne, chore, starsze wymagające szczególnej opieki i troski. Dzięki zaangażowaniu diecezjan i darczyńców, ełcka Caritas wysłała już na południe Polski do Sandomierza i Tarnowa dwa tiry wypełnione niezbędnymi dla powodzian artykułami. Wśród przygotowanych przez pracowników i wolontariuszy darów znalazły się odzież, koce, pościel, ręczniki, obuwie, zabawki i środki chemiczne ofiarowane przez diecezjan oraz meble, kuchenki gazowe, lodówki, woda mineralna, żywność, opakowania jednorazowe, witaminy, lekarstwa, itp.

1666 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy powodzianom' (803 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
17-18 czerwca - Wakacyjna Zbiórka Żywności

Autor: Admin Dodano: środa, 16 czerwca 2010 - 12:34

Na mocy decyzji z dnia 16 czerwca 2010 r. wydanej przez Prezydenta Miasta Ełku (BOC.5022/6/10), Caritas Diecezji Ełckiej (ul. 3 Maja 10, 19-300 Ełk) w dniach 17-18 czerwca br. organizuje zbiórkę żywności. W wybranych sklepach na terenie miasta Ełku, wolontariusze będą zbierać produkty żywnościowe do specjalnie oznakowanych kartonów. Ofiarowana przez ełczan żywność zostanie przekazana na kolonie dla dzieci z najuboższych rodzin oraz osobom poszkodowanym w wyniku powodzi.

Zwracamy się z prośbą o wsparcie w/w akcji jak również włączenie się w zbiórkę darów dla powodzian, która trwać będzie do końca czerwca. Dary są przyjmowane w sekretariacie ełckiej Caritas przy ul. 3 Maja 10.

W imieniu dzieci i rodzin, którym zostanie przekazana żywność, serdecznie dziękujemy za wrażliwość i szczodre serca.

1579 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191192193194195196197198199200201202203213223233243253263273283293   >