Kolonie 2017

Bożonarodzeniowa Choinka dla Papieża

Rozprowadzanie zniczy z logo Caritas przez wolontariuszy

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 listopada 2011 - 09:36

Jak co roku tradycyjnie przed Dniem Wszystkich Świętych oraz Dniem Zadusznym wolontariusze skupieni przy Ełckim Centrum Wolontariatu Caritas rozprowadzali znicze nagrobne. W tym roku sprzedaż zniczy opatrzonych logo Caritas odbywała się w dniach 27 i 28 października przed bramą główną na Cmentarzu Komunalnym w Ełku.

1793 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Rozprowadzanie zniczy z logo Caritas przez wolontariuszy' (656 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dożywianie dzieci i młodzieży

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 listopada 2011 - 09:29

Caritas Diecezji ełckiej niesie pomoc wszystkim osobom potrzebującym. Jest ona świadczona w wielu formach, m.in. poprzez wydawanie paczek z żywnością, pomoc osobom niepełnosprawnym, chorym oraz osobom bezdomnym. Wiele uwagi poświęcamy dzieciom i młodzieży mieszkającym w naszej diecezji. Z myślą o nich organizujemy wyjazdy kolonijne, prowadzimy placówki opiekuńczo – wychowawcze (Ełk, Augustów, Olecko, Pisz, Orłowo) oraz dzienne punkty opieki prowadzone w Ełku, Augustowie oraz Giżycku. Każda ze świetlic oferuje szeroką gamę zajęć dla podopiecznych do nich uczęszczających (pracownie komputerowe z dostępem do Internetu, siłownie, stoły bilardowe, pomieszczenia do zabaw dla najmłodszych). Dodatkowo staramy się realizować działania o charakterze edukacyjnym, np. zajęcia poświecone mniejszościom narodowym i etnicznym; nauka tańca, gry na gitarze, pływania.

2688 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dożywianie dzieci i młodzieży' (954 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomoc osobom bezdomnym

Autor: Admin Dodano: środa, 26 października 2011 - 10:22

Bezdomność jest zjawiskiem społecznym, które odnosi się do osób pozbawionych stałego miejsca zamieszkania, schronienia. Wśród najczęstszych powodów takiego stanu rzeczy można wymienić alkoholizm, narkotyki, brak środków finansowych, niezaradność życiową, pobyt w zakładzie karnym. Bezdomność dotyka coraz większej liczby osób bez względu na wiek czy płeć. Zjawisko to jest szczególnie zauważalne w takich miejscach, jak dworce, klatki schodowe, opuszczone budynki czy garaże.

2600 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc osobom bezdomnym' (1778 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie organizacyjne opiekunów Szkolnych Kół Caritas

Autor: Admin Dodano: środa, 26 października 2011 - 10:02

Szkolne Koła Caritas są organizacjami uczniowskimi działającymi na terenie szkoły, które włączają się w działalność charytatywną, opiekuńczą i wychowawczą prowadzoną przez Caritas Diecezjalną. Ich głównym celem jest zaspokajanie duchowych i społecznych potrzeb młodego pokolenia katolików oraz podejmowanie przez nich dzieł miłosierdzia.

2645 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie organizacyjne opiekunów Szkolnych Kół Caritas' (1676 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Serdecznie dziękujemy za przekazanie 1%

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 października 2011 - 14:49

Do kwietnia b.r. mieli Państwo możliwość zadecydowania o przekazaniu 1% swego podatku należnego za poprzedni rok podatkowy na rzecz organizacji pożytku publicznego. Ponad 10 mln podatników skorzystało ze swojego prawa i przekazało stowarzyszeniom i fundacjom 400,2 mln zł, co stanowi ponad 38 procent ogółu podatników. To najwyższa kwota, jaką organizacje pozarządowe otrzymały w historii. W roku ubiegłym suma ta wyniosła około 357 mln zł. Zmniejszyła się średnia kwota przekazana na rzecz tych organizacji z 41 do 39 zł

2430 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Serdecznie dziękujemy za przekazanie 1%' (3780 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191192193203213223233243253263273283293303313   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU