Kolonie 2017

Wielkanocne Dzieło Caritas – Paschaliki 2011

Autor: Admin Dodano: środa, 16 marca 2011 - 10:18

Nadszedł czas Wielkiego Postu, który jest znakiem zbliżających się Świąt Wielkanocnych w Kościele Katolickim. To czas nawrócenia, pokuty i modlitwy. To również czas na inicjowanie tegorocznego Wielkanocnego Dzieła Caritas jakim jest rozprowadzanie świec wielkanocnych – Paschalików. Są to wzorowane na paschale małe świece, które symbolizują światło Zmartwychwstałego Chrystusa. Poświęcenie paschału ma miejsce podczas nabożeństwa wieczornego w Wielką Sobotę podczas liturgii światła. Wierni, którzy zasiądą do stołu przy płonącym paschaliku w czasie uroczystego śniadania wielkanocnego, włączą się w akcję charytatywną pomocy najuboższym. Paschalik jest symbolem solidarności z ludźmi ubogimi.

3674 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkanocne Dzieło Caritas – Paschaliki 2011' (656 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 14 marca 2011 - 13:31

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza wszystkie dzieci i młodzież do lat 15 z terenu położonego między ulicami Kolejową, Placem Wolności, Gołdapską, Wojska Polskiego w Olecku do Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” przy ulicy Plac Wolności 18 (budynek Parafii Rzymsko-Katolickiej p.w. Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski w Olecku).

2359 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku' (715 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomagamy Monice Studzińskiej i jej siostrze Julii

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 14 marca 2011 - 13:28

Dnia 3 marca 2011r. uczniowie drugiej klasy I Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Żeromskiego w Ełku przy współpracy z Miejskim Przedszkolem „Niezapominajka” oraz Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowali akcję charytatywną na rzecz rodzeństwa Julii i Moniki Studzińskich. Julia przebyła chłoniaka kanału kręgowego, natomiast Monika choruje na naczyniaka jamistego i zaburzenie krzepliwości krwi. Obie dziewczynki potrzebują specjalistycznej opieki, która generuje wiele kosztów.

Pomóżmy dzieciom
1847 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy Monice Studzińskiej i jej siostrze Julii' (825 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Pomóżmy Bartkowi w odzyskaniu szansy na lepsze życie”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 marca 2011 - 08:21

Bartek Litwinko ma 16 lat. Cierpi na postępującą chorobę stóp wydrążonych. Rozpoznano u niego polineuropatię obwodową ze wskazaniem skomplikowanego i ryzykownego leczenia operacyjnego. Chłopiec jest pod stałą kontrolą Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie oraz poradni Neurologii Dziecięcej w Białymstoku. Choroba utrudnia Bartkowi normalne funkcjonowanie, a wiotki niedowład mięśni powoduje, że chłopiec ma poważne problemy z chodzeniem.

Pomóżmy dzieciom
2306 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Pomóżmy Bartkowi w odzyskaniu szansy na lepsze życie”' (2280 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
DRUGIE SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 marca 2011 - 06:25

Formacja daje gwarancję istnienia każdej wspólnoty.

Caritas Diecezji Ełckiej w dniu 5 marca b.r., po raz drugi w tym roku, zorganizowała szkolenie Parafialnym Zespołom Caritas. Spotkanie odbyło się w dwóch miejscowościach: w Ełku, gdzie spotkaniu przewodniczył ks. dr Maciej Gilewski – wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej oraz w Augustowie, gdzie spotkanie poprowadził ks. Jacek Nogowski – dyrektor Domu Księży Emerytów. W obu szkoleniach uczestniczyła Anna Rudzińska – opiekun Parafialnych Zespołów Caritas. Frekwencja przybyłych był bardzo wysoka. W sumie przybyło ponad 120 osób.

Parafialne Zespoły Caritas
2761 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DRUGIE SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS' (1909 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191192193203213223233243253263273283293303   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU