Kolonie 2017

Bożonarodzeniowa Choinka dla Papieża

„WYOBRAŹNIA MIŁOSIERDZIA” WARSZTATY DLA WOLONTARIUSZY SZKOLNYCH KÓŁ CARITAS

Autor: Admin Dodano: czwartek, 15 marca 2012 - 13:06

Właśnie pod tym hasłem odbyły się w dniach 23.02.2012 r. oraz 08.03.2012 r. warsztaty dla Opiekunów i Wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas. Warsztaty zorganizowano w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym Dom Św. Rodziny w Orzyszu oraz w Centrum Pastoralno-Administracyjnym Kurii Biskupiej w Ełku. Warsztaty rozpoczęły się wspólną modlitwą. Następnie ks. Maciej Gilewski – wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej przywitał wszystkich przybyłych. W dalszej kolejności odbyła się krótka prezentacja zebranych grup szkolnych. Wolontariusze przedstawili swoje Koła oraz omówili ich pracę.

1317 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„WYOBRAŹNIA MIŁOSIERDZIA” WARSZTATY DLA WOLONTARIUSZY SZKOLNYCH KÓŁ CARITAS' (2146 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PIERWSZE, SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS 2012

Autor: Admin Dodano: wtorek, 13 marca 2012 - 14:34

Ludzie pracujący w Parafialnych Zespołach Caritas na co dzień służą drugiemu, potrzebującemu człowiekowi. Każdy z nich czuje w sercu pragnienie służenia Bogu poprzez swoją posługę. Nie ważne, jaka to będzie posługa, ważne, że każdy z nich pragnie czynić dobro. Kiedy je czynimy, jesteśmy bliżej Boga.

Caritas Diecezji Ełckiej w dniu 9 marca, po raz pierwszy w roku 2012, zorganizowała szkolenie formacyjne dla zarządów Parafialnych Zespołów Caritas. Miało ono miejsce w Centrum Pastoralno – Administracyjnym w Ełku. Przybyło 115 osób. Spotkaniu przewodniczył Ks. Biskup Romuald Kamiński, ks. dr Maciej Gilewski – wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej oraz Anna Rudzińska – opiekun PZC.

1994 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PIERWSZE, SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS 2012' (3864 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ROZPOCZĘCIE IX EDYCJI PROGRAMU PEAD 2012

Autor: Admin Dodano: wtorek, 13 marca 2012 - 14:27

„Posługa Caritas, posługa miłości, jest skierowana do człowieka w jego różnych potrzebach”.
Ks. A. Rybicki

W dniach 5-6 marca br. w Ośrodku Charytatywno – Wypoczynkowym Caritas Archidiecezji Poznańskiej w miejscowości Bojanowe Gniazdo, Caritas Polska zorganizowała spotkanie koordynatorów z archi/diecezji i osób realizujących jeden z największych programów w Polsce tj. „Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności UE”. W szkoleniu uczestniczyły również osoby, które zajmują się koordynowaniem zbiórek żywności. Spotkaniu przewodniczył ks. Marcin Brzeziński – wicedyrektor Caritas Polska, a dwudniowe szkolenie poprowadziła pani Elżbieta Sztabler – koordynator programu PEAD i zbiórek żywności na terenie całej Polski.

2338 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ROZPOCZĘCIE IX EDYCJI PROGRAMU PEAD 2012' (2910 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nie odwracaj wzroku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 13 marca 2012 - 11:25

Marzec to szczególny okres roku. Zima wydaje się być już za nami i wszyscy z wytęsknieniem oczekujemy wiosny. Czas ten jednak dla Osób Bezdomnych, pozbawionych schronienia nie należy do najłaskawszych, szczególnie wtedy gdy temperatura za oknami spada nocą poniżej zera. Dlatego też powinniśmy zwracać większą uwagę na osoby przebywające w pustostanach czy koczujące w altanach ogrodowych, bez względu na to, czy są pod wpływem alkoholu, czy nie. W sytuacji, gdy na swojej drodze spotkamy taką osobę powinniśmy niezwłocznie powiadomić o tym fakcie odpowiednie służy (policja, straż miejska) lub wskazać tym osobom miejsce, gdzie mogą znaleźć schronienie i przetrwać ten czas.

1806 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nie odwracaj wzroku' (1453 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Moda na wolontariat

Autor: Admin Dodano: piątek, 09 marca 2012 - 07:19

Przyjdź i przekonaj się jak wygląda praca wolontariusza!

W dniach od 8 marca do 16 marca 2012 roku w Parku Solidarności
w Ełku pod pomnikiem „Poległym za wolną i niezawisłą Polskę”
(od ul. Mickiewicza) odbędzie wystawa fotograficzna pod nazwą
„Moda na wolontariat”. Wystawa prezentuje działania realizowane
w ramach projektu „Transgraniczny wolontariat w obszarze euroregionu Niemen”, dzięki wsparciu udzielonemu przez Norwegię poprzez dofinansowanie ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego
oraz budżetu Państwa.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć reportażowych dokumentujących pracę
filantropijną oraz do wstąpienia w szeregi wolontariatu!

Chętnych przyszłych wolontariuszy prosimy o zgłaszanie się do siedziby Caritas
Diecezji Ełckiej przy ul. 3 Maja 10.

1804 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183193203213223233243253263273283293303313   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Page created in 2,372055 Seconds