Spotkanie opłatkowe pracowników ełckiej Caritas

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 grudnia 2013 - 07:00

Kolejny rok, kolejne spotkanie…spotkanie z katalogu tych wyjątkowych. Pracownicy Centrali Caritas Diecezji Ełckiej oraz wszystkich placówek podległych spotkali się w Centrum Administracyjno – Pastoralnym w Ełku po to, by przełamać się opłatkiem. Spotkaniu przewodniczył ks. biskup Jerzy Mazur SVD, Biskup Ełcki. Nie zabrakło także ks. biskupa Romualda Kamińskiego, ks. kan. Dariusza Kruczyńskiego - dyrektora Caritas Diecezji Ełckiej oraz wicedyrektorów – ks. Macieja Gilewskiego i ks. Krzysztofa Karskiego.

2730 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie opłatkowe pracowników ełckiej Caritas' (906 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nadleśnictwa pomagają…

Autor: Admin Dodano: piątek, 20 grudnia 2013 - 07:05

Dzieło tworzenia Centrum Pomocy Społecznej i Medycznej dla Matki i Dziecka w Ełku Caritas Diecezji Ełckiej rozpoczęła w 2008 r. Podjęcie takiej inicjatywy spowodowane było tym, iż każdego roku z prośbą o pomoc zgłasza się do nas kilkadziesiąt kobiet. Doraźna pomoc rzeczowa, którą otrzymywały do tej pory jest niewystarczająca, bowiem wiele z nich boryka się z problemem przemocy domowej. Dodatkowo zdecydowana większość z nich nie podejmuje żadnych działań mających na celu zmianę swojej sytuacji życiowej. Te, które zdecydują się na opuszczenie domu rodzinnego, często nie wiedzą, do jakiej instytucji zwrócić się z prośbą o ratunek lub nie mają, gdzie się schronić. Najbliższe zaś placówki oferujące wsparcie dla tej grupy potrzebujących znajdują się ponad 100 km od Ełku, w Wasilkowie koło Białegostoku oraz w Nieławicach pod Łomżą.

2220 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nadleśnictwa pomagają…' (1500 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Gabinety terapeutyczne w Domu Samotnej Matki

Autor: Admin Dodano: piątek, 20 grudnia 2013 - 06:33

Dwa kolejne pomieszczenia w Centrum Pomocy Społecznej i Medycznej dla Matki i Dziecka w Ełku zostały umeblowane w ramach zadania „Wyposażenie pomieszczeń do zajęć z profilaktyki uzależnień”, współfinansowanego ze środków Urzędu Miasta w Ełku.

Urząd Miasta Ełk
2743 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Gabinety terapeutyczne w Domu Samotnej Matki' (879 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dzieci z Diecezji Ełckiej uskrzydlone dzięki „Skarbonce Skrzydeł”

Autor: Admin Dodano: środa, 18 grudnia 2013 - 20:57

Dzięki umowie z Caritas Polska, Caritas Diecezji Ełckiej w roku szkolnym 2013/2014, mogła objąć pomocą 5 uczniów w ramach programu ,,Skarbonka Skrzydeł”. Nasi uczniowie, którym została udzielona pomoc, na co dzień nie żyją w środowisku dotkniętym uzależnieniem alkoholowym któregoś z rodziców, wychowują się w rodzinach prawidłowo funkcjonujących, lecz z powodu długotrwałego bezrobocia rodziców czy też wielodzietności nie mogą mieć zapewnionej realizacji podstawowych potrzeb bytowych dnia codziennego.

Skrzydła
2013 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzieci z Diecezji Ełckiej uskrzydlone dzięki „Skarbonce Skrzydeł” ' (961 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Gala z okazji obchodów „Międzynarodowego Dnia Wolontariusza”

Autor: Admin Dodano: środa, 18 grudnia 2013 - 20:56

„Ciągle jeszcze istnieją wśród nas anioły.
Nie mają wprawdzie żadnych skrzydeł,
lecz ich serce jest bezpiecznym portem dla wszystkich,
którzy są w potrzebie.
Wyciągają ręce i proponują swoja przyjaźń.”

Phil Bosmans

Międzynarodowy Dzień Wolontariusza jest świętem obchodzonym z inicjatywy ONZ corocznie 5 grudnia w celu wyrażenia uznania dla trudu wolontariuszy na całym świecie. Praca, którą wykonuje się za darmo, z potrzeby serca, jest istotnie bezcenna. Dlatego Caritas Diecezji Ełckiej zorganizował w dniu 11 grudnia Galę, która była doskonałą okazją, by podziękować wolontariuszom za ich poświecenie w niesieniu pomocy innym.

1710 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Gala z okazji obchodów „Międzynarodowego Dnia Wolontariusza”' (1767 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167177187197207217227237247257267277287297307317327337   >