Partner strategiczny XI Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 lutego 2012 - 09:28

KOMUNIKAT

Szanowni Prezesi Parafialnych Zespołów Caritas

Caritas Diecezji Ełckiej informuje, iż rozpoczynamy przygotowywania do kolejnej Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności Caritas – Tak, pomagam. Termin akcji: 16 - 17 marca 2012 r. (piątek – sobota). Parafie/miejscowości, które chciałyby się włączyć w zbiórkę prosimy o zgłoszenie i przesłanie w terminie do 08 marca 2012 r. na adres Centrali Caritas w Ełku (19-300 Ełk, ul. 3-go Maja 10, tel/fax 629 02 60, e-mail: arudzinska@caritas.pl) poniższych informacji:

1890 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: ' WIELKANOCNA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI CARITAS – Tak, pomagam' (575 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jałmużna Wielkopostna 2012 - Pomagam starszym!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 20 lutego 2012 - 08:33

Pod takim hasłem przebiegać będzie tegoroczna akcja, która propagowana jest od 2005 roku we wszystkich Caritas na terenie całej Polski. Celem tej akcji jest zmiana postaw młodego pokolenia wobec osób starszych, chorych i niepełnosprawnych.

1969 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jałmużna Wielkopostna 2012 - Pomagam starszym!' (1175 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Obchody XX Światowego Dnia Chorego

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 20 lutego 2012 - 08:14

"Wstań, idź, twoja wiara cię uzdrowiła" – (Łk 17, 19)

Światowy Dzień Chorego został ustanowiony przez papieża Jana Pawła II w dniu 13 maja 1992 roku w 75. rocznicę objawień fatimskich i w 11. rocznicę zamachu na jego życie na placu św. Piotra w Rzymie. Święto obchodzono co roku w jednym z sanktuariów maryjnych w różnych częściach świata. Od 2009 r. zgodnie z wolą papieża Benedykta XVI obchody mają charakter diecezjalny. Przesłaniem tego święta jest przede wszystkim zwrócenie szczególnej uwagi na osoby cierpiące na ciele i duszy.

1246 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Obchody XX Światowego Dnia Chorego' (2391 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen"

Autor: Admin Dodano: czwartek, 09 lutego 2012 - 08:57

Caritas Diecezji Ełckiej otrzymała wsparcie finansowe na realizację projektu pn. „Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen”. W realizację zadań poza ełcką Caritas zaangażowani będą czterej partnerzy: Rosja (Obwód Kaliningradzki) - Stowarzyszenie NP "Dom Polski" im. F. Chopina w Czerniachowsku; Litwa - Caritas Diecezji Wyłkowyszki oraz Białoruś - Religijna Misja „Katolickie charytatywne stowarzyszenie Caritas”. Celem zadania jest zwiększenie liczby wolontariuszy o 40% działających w strukturze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas oraz promocja idei wolontariatu i wymiana dobrych praktyk w obszarze Euroregionu Niemen.

1882 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen"' (1914 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Przystanek ŚREDNIOWIECZE

Autor: Admin Dodano: środa, 08 lutego 2012 - 13:26

W tym roku, podobnie jak i w ubiegłych latach ełcka Caritas w okresie ferii zimowych nie zapomniała o wychowankach uczęszczających do jej świetlic w Ełku. Aby uatrakcyjnić wolny czas dzieciom i młodzieży pozostającym w tym czasie w domu zorganizowaliśmy cykl zajęć o charakterze plastycznym pod nazwą Zimowa podróż w czasie. Jak wskazuje sama nazwa dzieci miały możliwość przeniesienia się do przeszłości – do czasów średniowiecznych.

1717 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przystanek ŚREDNIOWIECZE' (2370 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163173183193203213223233243253263273283293   >

Dom Św. Rodziny
Ośrodek Szkoleniowo-wypoczynkowy Caritas Diecezji Ełckiej - Dom Św. Rodziny w Orzyszu