Kolonie 2017

Festyn już za nami...

XX Lat w Służbie Miłości Miłosiernej

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 01 października 2012 - 14:07

Caritas Diecezji Ełckiej 29 września 2012 roku obchodziła swoje święto - XX lat istnienia. Z tej okazji odbyły się uroczystości jubileuszowe. Zaczęły się one w kościele katedralnym w Ełku Koronką do Miłosierdzia Bożego, po której została odprawiona dziękczynna Msza św. pod przewodnictwem Jego Ekscelencji ks. Biskupa Jerzego Mazura SVD, Biskupa Ełckiego.

3588 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'XX Lat w Służbie Miłości Miłosiernej' (6814 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Realizacja zadania „Książkowe Orłowo”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 27 września 2012 - 14:30

Celem Caritas Diecezji Ełckiej wynikającym ze statutu jest działalność charytatywna i humanitarna dla zrealizowania potrzeb duchowych i materialnych człowieka, wypływająca z ewangelicznego przykazania miłości i mająca na uwadze godność każdej osoby ludzkiej bez względu na jej wyznanie, światopogląd, narodowość, rasę i przekonania. Caritas prowadzi więc działalność charytatywno-opiekuńczą, systematyzuje jej formy i podejmuje działania na rzecz osób potrzebujących z obszaru jedenastu powiatów (7 na terenie Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz 4 powiaty Województwa Podlaskiego), gdzie współpracuje z administracją publiczną, z organizacjami charytatywnymi oraz innymi podmiotami krajowymi i zagranicznymi w zakresie realizacji celów statutowych. Nasze działania są kierowane do dzieci, młodzieży, bezdomnych, chorych, niepełnosprawnych, ubogich, starszych i samotnych.

1832 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Realizacja zadania „Książkowe Orłowo”' (1752 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Otwarte Dni Ełckiego Wolontariatu Caritas już jutro!

Autor: Admin Dodano: czwartek, 27 września 2012 - 14:20

Dnia 28 września 2012 roku w Parku Solidarności w Ełku odbędą się Otwarte Dni Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas. Organizatorem imprezy jest Caritas Diecezji Ełckiej we współpracy z Warsztatami Terapii Zajęciowej z Ełku oraz Stowarzyszeniem Pomocy Humanitarnej im. Św. Łazarza z siedzibą w Ełku. Impreza plenerowa jest organizowana w ramach projektu „Profesjonalizacja Wolontariatu Caritas Diecezji Ełckiej” współfinansowanego ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu – Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2012.

1170 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: ' Otwarte Dni Ełckiego Wolontariatu Caritas już jutro!' (950 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie organizacji socjalnych „Oblicza Wolontariatu”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 27 września 2012 - 14:14

Federacja Organizacji Socjalnych Województwa Warmińsko-Mazurskiego FOSa wspólnie z Samorządem Województwa Warmińsko-Mazurskiego zorganizowała w dniach 21-22 września 2012 r. w Bartoszycach spotkanie dla członków i partnerów Federacji oraz dla pozostałych organizacji socjalnych. Przedstawiciele Caritas Diecezji Ełckiej mieli okazję uczestniczyć w/w spotkaniu.

1729 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie organizacji socjalnych „Oblicza Wolontariatu”' (1570 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Apel o pomoc Pogorzelcom z Zielonówka w gminie Olecko.

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 24 września 2012 - 14:55

Dnia 20 września br. w Zielonówku pod Oleckiem doszło do tragedii. W pożarze, który wybuchł w budynku mieszkalnym zginęło dwoje dzieci w wieku rok i 10 miesięcy oraz 4 lata. W chwili tragedii dwaj bracia byli sami w domu. Ich sześcioletnia siostra razem z mamą wyszła na chwilę z budynku żeby rozładować opał. Kiedy dziewczynka nagle zobaczyła pożar w mieszkaniu, wszystko zaczęło się bardzo szybko dziać. Ogień rozprzestrzeniał się na całym poddaszu. Matka chłopców prawdopodobnie chciała ratować synów, niestety nie udało jej się. Kobieta trafiła do szpitala z poparzonymi rękoma I i II stopnia. Ojciec dzieci w momencie tragedii był w pracy. W całym budynku mieszkały trzy rodziny. Mieszkańcy ewakuowali się, najtrudniej jednak było dostać się na poddasze do chłopców. Po przyjeździe straży pożarnej, dwaj strażacy dostali się do środka mieszkania. Wynieśli oni dzieci przez okno. Ratownicy reanimowali ich, ale bezskutecznie, chłopców nie udało się uratować. Te dwie małe ,,iskierki Boże ’’ odeszły na zawsze.

2413 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Apel o pomoc Pogorzelcom z Zielonówka w gminie Olecko. ' (1151 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153163173183193203213223233243253263273283293   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU