Kolonie 2017

Bożonarodzeniowa Choinka dla Papieża

Podprogram 2016 już za nami

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 sierpnia 2017 - 10:25

30 czerwca 2017 wolontariusze i pracownicy Caritas w 25 diecezjach w Polsce wydali osobom potrzebującym ostatnie paczki w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2016. Od sierpnia 2016 roku 11 382 tony artykułów spożywczych o wartości 51 864 349, 35 zł. trafiło do 226 732 osób ubogich zakwalifikowanych do programu. Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynka, fasola biała, marchewka z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 708 punktach wydawania żywności. Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje. Organizacje Partnerskie Lokalne Caritas wydały 984 101 paczek żywnościowych.

Parafialne Zespoły Caritas
108 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podprogram 2016 już za nami' (3483 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: środa, 02 sierpnia 2017 - 07:15

Na mocy umowy z Caritas Polska, Caritas Diecezji Ełckiej w roku szkolnym 2016/2017 mogła objąć pomocą 20 uczniów w ramach Programu ,,Skarbonka Skrzydeł’’.
,,Skrzydła’’ jest to ogólnopolski program skierowany do uczniów szkół podstawowych, gimnazjów oraz szkół ponadgimnazjalnych, realizowany przez diecezjalne Caritas we współpracy z Caritas Polska. Jest on programem pomocy długoterminowej, którego celem jest niesienie pomocy dzieciom oraz młodzieży, które z powodu złej sytuacji materialnej rodziny nie mają równych szans edukacyjnych, tak jak ich rówieśnicy z zamożnych rodzin.

111 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejne dzieci z diecezji ełckiej zostały „uskrzydlone” dzięki ,,Skarbonce Skrzydeł 2016/2017”' (2126 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
U seniorów dzieje się wiele

Autor: Admin Dodano: wtorek, 01 sierpnia 2017 - 13:25

W oczach wielu osób senior kojarzy się z osobą, która siedzi samotnie w domu lub pomaga w wychowaniu wnuków. Okazuje się, że seniorzy z powiatu ełckiego są aktywni, otwarci i pogodni. Mają różnorodne zainteresowania i cieszą się życiem. Nie zamykają się w domach, lecz chętnie chodzą na zajęcia organizowane w ramach Kawiarenki Senioralnej.

248 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'U seniorów dzieje się wiele' (4304 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Poetyckie zmagania Polonusów w Orzyszu

Autor: Admin Dodano: piątek, 28 lipca 2017 - 11:20

Słońce, wysoka temperatura, wiatr rozwiewający włosy….idealne warunki by pójść na plażę. Takie było założenie. Jednak aura tego roku jest bardzo kapryśna i kolejny raz spłatała figla kolonistom odpoczywającym w ośrodku kolonijnym Arka w Orzyszu.

195 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Poetyckie zmagania Polonusów w Orzyszu' (1922 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Legalna praca w Niemczech - kurs językowy

Autor: Admin Dodano: środa, 26 lipca 2017 - 11:05

Rozpoczynamy nabór na kolejny kurs języka niemieckiego w ramach projektu „Wyjść z szarej strefy”, który jest skierowany do osób zainteresowanych podjęciem legalnej pracy w Niemczech w charakterze opiekunki osób starszych lub pomocy domowej. Rozpoczęcie kursu w październiku 2017r. w placówce Caritas Diecezji Ełckiej przy ul. ks. prał. Mariana Szczęsnego 1 w Ełku.

98 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Legalna praca w Niemczech - kurs językowy' (315 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192021222324252627282930405060708090100110120130140150160170180190200210220230240250260270280290300310   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU