Dołącz - BEZDOTYKOWA PACZKA

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 grudnia 2015 - 21:52

To najstarsza inicjatywa Caritas polegająca na rozprowadzaniu świec w okresie Adwentu, których obecność na wigilijnym stole stała się już tradycją w wielu polskich domach. Akcja ma charakter ekumeniczny, gdyż uczestniczą w niej Eleos Kościoła Prawosławnego i Diakonii Kościoła Ewangelicko – Augsburskiego.

Wigilijne dzieło pomocy dzieciom
479 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom' (1027 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Opieka medyczna i rehabilitacyjna”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 grudnia 2015 - 21:51

Caritas Diecezji Ełckiej kończy realizację projektu „Opieka medyczna i rehabilitacyjna”. W ramach zaplanowanych działań dwie pielęgniarki Caritas świadczyły usługi w domach osób chorych oraz w Stacji Opieki Caritas w Białej Piskiej.

525 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Opieka medyczna i rehabilitacyjna”' (1127 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Gala Wolontariatu Caritas 2015

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 grudnia 2015 - 21:51

„Więcej jest radości w dawaniu a niżeli w braniu”

W piątek, 4 grudnia, odbyła się coroczna uroczystość organizowana z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariatu. Gala Wolontariatu Caritas 2105 cieszyła się dużym zainteresowaniem wolontariuszy z całej diecezji ełckiej, o czym świadczy liczba przybyłych gości (m.in. z Ełku, Suwałk, Olecka, Gołdapi czy Orzysza). Ponad 330 członków Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas wypełniło po brzegi salę w Ełckim Centrum Kultury. Nie zabrakło również gości honorowych – Jego Ekscelencji Biskupa Romualda Kamińskiego, sekretarza miasta - pana Marcina Radziłowicza, starosty Powiatu Ełckiego - pana Marka Chojnowskiego, przewodniczącej Rady Powiatu - pani Bożeny Puławskiej oraz pana Tomasza Osewskiego – wójta Gminy Ełk.

984 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Gala Wolontariatu Caritas 2015' (4667 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomoc potrzebującym

Autor: Admin Dodano: piątek, 04 grudnia 2015 - 13:54

Szybkimi krokami nadeszła jesień, zaczęły się chłodne dni i pierwsze noce z przymrozkami już za chwilę zima zapuka do drzwi a wraz z nią trudniejszy czas dla osób bezdomnych, oraz tych w trudnej sytuacji bytowej. Wszyscy Ci, którzy przyjdą do noclegowni, otrzymują miejsce do spania, dostęp do węzła sanitarnego i przed wszystkim całodzienne wyżywienie( śniadanie, obiad, kolację).

294 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc potrzebującym ' (824 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Z życia Domu im. św. Ojca Pio w Ełku…

Autor: Admin Dodano: piątek, 04 grudnia 2015 - 13:53

W listopadzie zakończyło się szkolenie komputerowe dla osób bezdomnych przebywających w Domu im. św. Ojca Pio w Ełku. Wzięło w nim udział 10 osób. Program szkolenia obejmował m.in. podstawowe zagadnienia dotyczące budowy komputera, obsługi pakietu MS Word (niezbędnego do pisania CV, listu motywacyjnego). Największy nacisk został położony na obsługę Internetu, w tym wyszukiwanie ofert pracy.

346 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Z życia Domu im. św. Ojca Pio w Ełku…' (648 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Podaruj swój 1% podatku
Przekaż 1%