Partner strategiczny XI Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego

Kolonie 2017

Przekaż 1%

Termomodernizacja obiektów użyteczności publicznej Caritas Diecezji Ełckiej – rozpoczęta!

Autor: Admin Dodano: piątek, 21 grudnia 2012 - 13:49

Zarząd Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w dniu 27.11.2012r. podjął decyzję o udzieleniu dofinansowania na realizację w ramach IV konkursu Programu priorytetowego System zielonych inwestycji (GIS – Green Investment Scheme) Część 1) Zarządzanie energią w budynkach użyteczności publicznej zadania pn. „Termomodernizacja obiektów użyteczności publicznej Caritas Diecezji Ełckiej „Dom Samotnej Matki” przy ul. Jesiennej i „Centrum Diagnozy i Terapii” przy ul. Baranki w Ełku”, zgodnie z następującymi warunkami:

Planowany koszt całkowity realizacji zadania wynosi: 4 090 723,00 zł
- kwota dotacji w wysokości do: 177 242,00 zł,
- kwota pożyczki w wysokości do: 2 454 433,00 zł.

Termin zakończenia realizacji zadania: 31.03.2014 r.

1480 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wyniki Bożonarodzeniowej Zbiórki Żywności

Autor: Admin Dodano: piątek, 21 grudnia 2012 - 13:05

Tak, POMAGAM pod takim hasłem w dniach 14 i 15 grudnia 2012 roku ( piątek i sobota) Caritas Diecezji Ełckiej na mocy decyzji Ministra Administracji i Cyfryzacji ( Nr 48/2012 z dnia 12 października 2012 r. nr sygn. DAP-632-1-293/2012) przeprowadziła Bożonarodzeniową Zbiórkę Żywności. W akcję zaangażowanych było 1000 wolontariuszy z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, Wyższego Seminarium Duchownego, Ochotniczego Hufca Pracy oraz podopieczni z Ośrodka Rehabilitacyjno – Readapcyjnego MONAR w Gaudynku.

1205 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wyniki Bożonarodzeniowej Zbiórki Żywności' (2765 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wędka została przekazana, czas na połów….

Autor: Admin Dodano: czwartek, 20 grudnia 2012 - 22:15

Caritas Diecezji Ełckiej kończy realizację projektu pn. „Wędka zamiast ryby” skierowanego do osób bezdomnych, mieszkańców Domu im. św. Ojca Pio w Ełku. Na podstawie stworzonych diagnoz predyspozycji osobowościowych i diagnoz psychologicznych, wytypowano 5 osób, które zostały zakwalifikowane do uczestnictwa w szkoleniu zawodowym pn. „Pielęgnacja terenów zielonych”. Szkolenie obejmowało 2 części: teoretyczną i praktyczną. W części teoretycznej, uczestnicy szkolenia zapoznali się z wiedzą na temat botaniki, chemii rolnej i nawożenia, hodowli roślin ogrodowych, ochrony środowiska i ekologii zbiorowisk roślinnych. Ponadto Beneficjenci uczyli się czytać i sporządzać projekty, zapoznali się z mechanizacją prac ogrodowych oraz z zasadami BHP przy pracach ogrodowych.

1886 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wędka została przekazana, czas na połów….' (2167 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolędnicy Misyjni 2012

Autor: Admin Dodano: wtorek, 18 grudnia 2012 - 14:58

„Już wkrótce zatrzepoczą skrzydła aniołów, pochylą się królewskie korony,
pastuszkowie rzucą czapki z głów….
Kolędnicy Misyjni zapukają do drzwi, aby dzielić się z nami radością Dobrej Nowiny.
Przyjdą z błogosławieństwem i życzeniami,
uśmiechem Maryi tulącej Dzieciątko i ufnym spojrzeniem dobrego Józefa”.

Światowy Dzień Misyjny Dzieci został ustanowiony w 1950 r. przez papieża Piusa XII. Obchodzony jest corocznie 6 stycznia w Święto Objawienia Pańskiego. Jest to równocześnie święto patronalne najmłodszych należących do Papieskiego Dzieła Misyjnego Dzieci (PDMD). Kolędowanie misyjne w Polsce jest tradycją jeszcze młodą, zaproponowaną i przygotowaną w 1993 r. przez centralę krajową PDMD w Warszawie.

1302 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolędnicy Misyjni 2012' (1589 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Międzynarodowy Dzień Wolontariatu

Autor: Admin Dodano: środa, 12 grudnia 2012 - 17:46

W mroźny poniedziałek dnia 10 grudnia o godzinie 12:15 rozpoczęły się uroczyste obchody Międzynarodowego Dnia Wolontariusza, które były jednocześnie podsumowaniem projektu skierowanego do tej grupy społecznej pod nazwą „Profesjonalizacja Wolontariatu Caritas Diecezji Ełckiej” współfinansowanego przez Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2012.

1857 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Międzynarodowy Dzień Wolontariatu' (5465 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143153163173183193203213223233243253263273283293   >

Dom Św. Rodziny
Ośrodek Szkoleniowo-wypoczynkowy Caritas Diecezji Ełckiej - Dom Św. Rodziny w Orzyszu