Partner strategiczny XI Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego

Kolonie 2017

Przekaż 1%

Zbiórka Żywności " Tak, POMAGAM"

Autor: Admin Dodano: czwartek, 17 listopada 2016 - 11:25

W dniach 09 i 10 grudnia 2016 roku (piątek i sobota) Caritas Diecezji Ełckiej przeprowadza Bożonarodzeniową Zbiórkę Żywności pod hasłem: „Tak, POMAGAM”. Zbiórka będzie miała miejsce na terenie całej diecezji ełckiej w ok. 200 sklepach. W zbiórce wezmą udział., jak zawsze, niezastąpieni wolontariusze, którzy w w/w dniach będą udzielali się społecznie.

213 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zbiórka Żywności " Tak, POMAGAM"' (1458 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
DAR OD SERCA

Autor: Admin Dodano: czwartek, 17 listopada 2016 - 11:23

W dniu 16 listopada br Caritas Diecezji Ełcką odwiedzili goście ze Wspólnoty Pomocy dla Chorych i Niepełnosprawnych w Polsce z Freiburga. Jak sami mówią: że "Dzięki Boskiej pomocy i hojnym sercom dobroczyńców" mogą spieszyć z pomocą osobom chorym i potrzebującym przekazując sprzęt medyczny. Wzorując się na dobrym Samarytaninie, który jest symbolem Wspólnoty, jego członkowie pragną wypełniać swoją rolę służenia bliźniemu, jak najlepiej. I to się im udaje.

292 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DAR OD SERCA' (677 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
XI Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

Autor: Admin Dodano: środa, 16 listopada 2016 - 11:36

,, Kto rusza w drogę, by czynić dobro, już zbliża się do Boga i jest wspierany Jego pomocą”.

Pod tym hasłem zaczerpniętym z encykliki Lumen Fidei papieża Franciszka, po raz jedenasty 12 listopada 2016 roku na Jasnej Górze spotkali się bezdomni z 19 diecezjalnych Caritas.W tym dniu do Matki Boskiej Jasnogórskiej przybyło ok. 1 tys. osób bezdomnych. Tradycyjnie, jak co roku, pensjonariusze Domu św. Ojca Pio w Ełku oraz pracownicy i wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej uczestniczyli również w tym duchowym spotkaniu. Pątnicy swoje pielgrzymowanie rozpoczęli o godz. 9:30 w Kaplicy Św. Józefa, gdzie wysłuchali świadectwa osób, które wyszły z bezdomności oraz konferencji ks. Mirosława Tosza, który prowadzi wspólnotowy dom dla osób bezdomnych ,,Betlejem” w Jaworznie. Kaznodzieja kierując słowa do pielgrzymów powiedział: ,,Nie jesteś powołany do dziadowania, jesteś dzieckiem Boga i dziedzicem Jego Królestwa. Nie można zacząć uczty, dokąd nie przyjdzie na nią najbiedniejszy, tak chce Bóg!”

427 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'XI Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę' (2215 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Warsztaty kulinarne i program edukacyjny

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 14 listopada 2016 - 11:38

Dnia 19.11.2016 r. o godz. 9.00 odbędą się warsztaty kulinarne
i program edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania o nie marnowaniu żywności dla
podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Gołdapi

Warsztaty odbędą się w Parafii pw. Św. Leona i Św. Bonifacego
w Gołdapi przy ulicy Krzywej 4

Warsztaty realizowane są w ramach działań towarzyszących Programu
Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2016.

98 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Warsztaty kulinarne i program edukacyjny' (271 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Program EMBARGO

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 14 listopada 2016 - 11:38

Caritas Diecezji Ełckiej po raz kolejny przystąpiła do realizacji Programu "EMBARGO". Od października br przekazujemy jabłka, które otrzymujemy od polskich sadowników. Są one przekazywane osobom najuboższym, korzystających z pomocy Parafialnych Zespołów Caritas i Stowarzyszeń, jak również uczestnikom Warsztatów Terapii Zajęciowej. W miesiącu październiku i listopadzie z Programu EMBARGO skorzystało ok. 3 tys. rodzin.

325 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Program EMBARGO' (464 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192021222324252627282939495969798999109119129139149159169179189199209219229239249259269279289   >