A tymczasem na Białorusi…

Autor: Admin Dodano: środa, 04 listopada 2015 - 13:29

Wspólnie spędzone dwa tygodnie lipca 2015 roku wciąż przynoszą owoce w postaci inicjatyw lokalnych na Białorusi! Trzydziestoosobowa grupa młodych Białorusinów uczyła się w Ełku na czym polega wolontariat i jakich zajęć dotyczy. Szczególnie interesującą częścią pracy wolontariusza okazała się być animacja czasu wolnego, która daje dużo radości zarówno osobom animowanym, jak i prowadzącemu.

446 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'A tymczasem na Białorusi…' (2079 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Przedszkolaki pamiętają o zmarłych

Autor: Admin Dodano: środa, 04 listopada 2015 - 11:48

„W Dniu Zaduszek, w czas jesieni odwiedzamy bliskich groby, zapalamy zasmuceni małe lampki - znak żałoby. Światła cmentarz rozjaśniły, że aż łuna bije z dali, lecz i takie są mogiły, gdzie nikt lampki nie zapali.”

(,,Zaduszki'' W. Broniewski)

Dzień Zaduszny to czas modlitw za zmarłych, odwiedzania cmentarzy i zapalania na grobach świateł, które symbolizują nieśmiertelność duszy. Właśnie tego dnia grupa „Motylki” wybrała się na jesienny spacer, aby symboliczne zapalić znicze na grobach poległych żołnierzy.

366 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przedszkolaki pamiętają o zmarłych' (1763 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Motylki” w gronie Przedszkolaków!

Autor: Admin Dodano: środa, 04 listopada 2015 - 11:28

29 października 2015 r. w Niepublicznym Punkcie Przedszkolnym Bł. Hiacynty z Fatimy Caritas Diecezji Ełckiej odbyła się ważna uroczystość – pasowanie na przedszkolaka.

446 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Motylki” w gronie Przedszkolaków!' (1954 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
DOPÓKI ŻYJEMY PAMIĘĆ O ZMARŁYCH NIGDY NIE UMIERA

Autor: Admin Dodano: piątek, 30 października 2015 - 14:41

„Ci, których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość, to nieśmiertelność”

1 listopada - data ważna dla wszystkich żyjących. To właśnie w tym dniu, szczególnie pamiętamy o tych, którzy odeszli od nas, ale w sercach naszych pozostali na zawsze. Każdy znicz zapalony przez nas na grobach to światełko, które symbolizuje nasze uczucie: tęsknotę, smutek, żal, a przede wszystkim pamięć. I dlatego w tych pierwszych dniach listopada pamiętamy w modlitwie o wszystkich zmarłych. Wierzymy, że w ten sposób pomagamy im szybciej spotkać się z Bogiem. To jest tajemnica naszej wiary.

Anna Rudzińska

378 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas w gotowości!

Autor: Admin Dodano: piątek, 30 października 2015 - 10:25

Jak co roku, przed świętem Wszystkich Zmarłych wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas zaangażowali się w sprzątanie opuszczonych grobów na Cmentarzu Komunalnym w Ełku. Robiąc porządki, młodzi ludzie nie zapomnieli o modlitwie za dusze zmarłych.

370 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas w gotowości!' (1001 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137147157167177187197207217227237247257267277287297307317327337347357367   >