Inne spojrzenie na historię

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 listopada 2018 - 21:50

Od kilku miesięcy podopieczni świetlicy „Quo vadis” w Ełku intensywnie przygotowywali się do przedstawienia z okazji 100 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Montaż słowno – muzyczny pt. ”Pisk Białego Orła” wymagał od młodych aktorów nie tylko mnóstwa wysiłku, ale i zaangażowania. W pierwszej kolejności dzieciom została przedstawiona fabuła przedstawienia, jej ramy czasowe a także charakterystyka poszczególnych postaci. Następnie rozpoczęła się praca z tekstem. Kolejne próby odbywały się z wykorzystaniem scenografii, a dzieci miały możliwość przymierzenia strojów przygotowanych na potrzeby przedstawienia.

47 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Inne spojrzenie na historię' (2355 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 listopada 2018 - 18:55

Październik i listopad, dwa miesiące za nami, w czasie których zostały przeprowadzone Działania Towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 finansowane z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Miały one miejsce w: Piszu, Kałęczynach, Ełku i Gołdapi. Udział w nich wzięło 450 osób.

28 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Warsztaty kulinarne, ekonomiczne i o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności w ramach POPŻ 2014-2020 – Podprogram 2018' (2563 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Czas podsumowań

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 listopada 2018 - 14:30

Dobiega końca realizacja projektu „Wspieramy dzieci”, którego partnerem jest Fundacja PZU. W ramach zadania zorganizowano dwa konkursy plastyczne. Przedmiotem pierwszego z nich było wzmocnienie u dzieci wrażliwości na potrzeby innych, uczucia empatii, wzrostu ich motywacji do działania. Hasłem drugiego konkursu było "Niepełnosprawni są wśród nas". Miało on na celu uwrażliwienie dzieci na problemy osób niepełnosprawnych.

2 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czas podsumowań' (1195 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
KWARTALNE SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 26 listopada 2018 - 18:25

24 listopada 2018 r. w Caritas Diecezji Ełckiej odbyło się kwartalne, ostatnie tego roku, szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas. W spotkaniu uczestniczyło ok. 100 osób. Szkolenie poprowadzili: ks. dr Ryszard Sawicki - wicedyrektor Caritas i Anna Rudzińska. Podczas spotkania kapłan poruszył wiele kwestii dotyczących akcji organizowanych przez Caritas. Następnie zabrała głos Anna Rudzińska, mówiąc na temat Bożonarodzeniowej Zbiórki Żywności, Spiżarni Caritas i Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej dla Najuboższej Ludności 2014-2020 (Podprogram 2018).

Parafialne Zespoły Caritas
49 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'KWARTALNE SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS' (2728 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Moja relacja z Jezusem” – listopadowe spotkanie o Bożym miłos

Autor: Admin Dodano: piątek, 23 listopada 2018 - 07:35

W czwartek 22 listopada 2018 r. o godz. 16.30 w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej miało miejsce kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia. Rozpoczęło się ono konferencją, którą wygłosił ks. Karol Czaplicki – wikariusz parafii pw. NMP Królowej Apostołów w Ełku. Kapłan mówił o potrzebie przychodzenia do Jezusa z naszymi słabościami.

63 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Moja relacja z Jezusem” – listopadowe spotkanie o Bożym miłos' (1082 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1234567891011121314151617182838485868788898108118128138148158168178188198208218228238248258268278288298308318328338   >