Gala Wolontariatu 2019

Autor: Admin Dodano: czwartek, 31 października 2019 - 21:05

Gala Wolontariatu Szkolnych Kół Caritas Diecezji Ełckiej zbliża się wielkimi krokami. Już 5 grudnia 2019 r. spotkamy się w Ełku, aby wspólnie świętować Międzynarodowy Dzień Wolontariusza. Wydarzenie to wpisało się już w tradycję wolontariatu Caritas Diecezji Ełckiej, a jego punktem kulminacyjnym będzie nadanie tytułu „Szkolnego Koła Caritas Roku 2019” i rozstrzygnięcie konkursu „Miłosierdzie drogą do świętości”.

160 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Gala Wolontariatu 2019' (2588 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„ZIELONA OŚ WIGRY – EŁK – BUDOWA PROŚRODOWISKOWEGO CENTRUM AKT

Autor: Admin Dodano: czwartek, 31 października 2019 - 20:40

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza nauczycieli oraz edukatorów do udziału w bezpłatnym szkoleniu „Ekosystem Nauczania – program wsparcia dydaktycznego”
W programie:
- 3 dniowy pobyt w Klasztorze Pokamedulskim na Wigrach,
- biomimetyka i bionika – rozwiązania konstrukcyjne i materiałowe z natury,
- warsztaty praktyczne z mobilnym laboratorium do badań fizycznych i biologiczno chemicznych,
- zajęcia terenowe i questowe,
- certyfikat poświadczający ukończenie programu szkoleń.

99 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„ZIELONA OŚ WIGRY – EŁK – BUDOWA PROŚRODOWISKOWEGO CENTRUM AKT' (1035 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Szkoła pamięta” - wolontariusze Caritas uprzątnęli zaniedbane groby

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 28 października 2019 - 18:50

Jak co roku przed Uroczystością Wszystkich Świętych i Wspomnieniem Wszystkich Wiernych Zmarłych, wolontariusze Szkolnych Kół Caritas zaangażowali się w sprzątanie zaniedbanych grobów. 24 października 2019 r. w godzinach przedpołudniowych 113 pełnych zapału młodych ludzi uczestniczyło w pracach porządkowych na Cmentarzu Komunalnym nr 1 w Ełku.

71 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Szkoła pamięta” - wolontariusze Caritas uprzątnęli zaniedbane groby' (6859 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomagamy pogorzelcom z Wiśniowa Ełckiego

Autor: Admin Dodano: czwartek, 24 października 2019 - 20:55

22 września 2019 r. pożar strawił dom Państwa Zyskowskich w Wiśniowie Ełckim. Pięcioosobowa rodzina zdążyła opuścić budynek. Bez dachu nad głową pozostało małżeństwo z córka i synem oraz 92-letnia kobieta. Idzie zima a cały dobytek pozostał w zgliszczach.

100 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy pogorzelcom z Wiśniowa Ełckiego' (424 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Aktywizacja osób niepełnosprawnych

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 21 października 2019 - 20:45

W ramach projektu „Akademia wspierania samodzielności” 16 osób niepełnosprawnych z terenu powiatu ełckiego i oleckiego uczestniczy w zajęciach aktywizacyjnych i integracyjnych. Za nami wyjazdowe warsztaty „Zrób to sam” oraz warsztaty aktywności „W zdrowym ciele, zdrowy duch”. Podczas pierwszych zajęć uczestnicy tworzyli biżuterię, meble z palet oraz wykonali wiatę ogrodową. Było to połączenie ekologii ze sztuką poprzez wykorzystanie odpadów w kreatywny sposób. Natomiast podczas warsztatów „W zdrowym ciele, zdrowy duch” odbyły się zajęcia dotyczące zdrowego odżywania, zajęcia kulinarne oraz gimnastyczne.

44 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Aktywizacja osób niepełnosprawnych' (2765 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1234567891011121314151617182838485868788898108118128138148158168178188198208218228238248258268278288298308318328338348358368   >