Kolonie 2017

Festyn już za nami...

Dotknąć kosmosu

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 września 2013 - 22:28

21 września grupa 32 uczestników projektu pn. „Razem łatwiej – aktywizacja społeczna osób z upośledzeniem umysłowym” wraz z dwoma opiekunami - w godzinach porannych - wyruszyła z ełckiego Placu Katedralnego do Warszawy. Celem wyprawy było Centrum Nauki Kopernik, a dokładniej Planetarium wchodzącego w jego skład. Dla podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej nie był to pierwszy wyjazd do stolicy. Tym, co wyróżniało go spośród innych byli pozostali towarzysze podróży – wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas (10 osób).

1640 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dotknąć kosmosu' (1959 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie wolontariuszy i ich podopiecznych

Autor: Admin Dodano: wtorek, 17 września 2013 - 09:42

W minioną sobotę (14 września) w siedzibie Caritas odbyło się spotkanie integracyjne dla członków Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas, parafialnych zespołów Caritas oraz podopiecznych Stowarzyszenia Pomocy Humanitarnej im. św. Łazarza z siedzibą w Ełku. Udział w nim wzięło 50 osób.

1388 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie wolontariuszy i ich podopiecznych' (1770 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolejne działania na rzecz osób bezdomnych

Autor: Admin Dodano: czwartek, 12 września 2013 - 08:37

Od sierpnia realizowany jest projekt „Razem w walce z bezdomnością” współfinansowany ze środków Wojewody Warmińsko – Mazurskiego. Jest on skierowany do 10 osób bezdomnych przebywających w ełckiej noclegowni – Domu. im. św. Ojca Pio przy ulicy Kościuszki 27. Poza zakwaterowaniem oraz wyżywieniem w ramach projektu współfinansowany będzie także zakup leków czy artykułów higieny osobistej. Poza pomocą doraźną osoby bezdomne będą także uczestniczyć w grupowych spotkaniach z psychologiem oraz terapeutą ds. uzależnień.

2363 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejne działania na rzecz osób bezdomnych' (999 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: środa, 11 września 2013 - 11:27

Pani Anne Marie Colleville była założycielką Stowarzyszenia Parrainages Pologne we Francji, które wspiera polskie rodziny. Pomysł na pomaganie tym rodzinom zrodził jej się w 1981 roku, kiedy to poznała polskiego księdza, który pracował niedaleko jej miejsca zamieszkania. Kobieta wówczas została przez niego zaproszona do Polski, gdzie przyjęto ją bardzo miło i gościnnie. Był to szczególnie trudny okres ze względu na stan wojenny w naszym kraju. Właśnie wtedy Anne Marie Colleville powiedziała, że nie zostawi tutaj ludzi bez pomocy i tak wszystko się zaczęło. Na początku pomoc otrzymywało kilka rodzin, w chwili obecnej taką pomoc otrzymuje już kilkanaście tysięcy rodzin w całej Polsce. Anne Marii wspierała nie tylko same rodziny, ale również stowarzyszenia i organizacje.

2604 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Caritas Diecezji Ełckiej z wielkim smutkiem i żalem pragnie powiadomić, że 5 września br. zmarła Anne Marie Colleville. ' (1017 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Od kultury ludowej do narodowej II

Autor: Admin Dodano: piątek, 06 września 2013 - 13:53

Do 15 września prowadzona będzie rekrutacja uczestników projektu pod nazwą „Od kultury ludowej do narodowej II”, który jest współfinansowany ze środków Gminy Pisz. W ramach zadania przewidziano trzy cykle. Pierwszy cykl skierowany jest do dzieci, które w trakcie zajęć zapoznają się z lokalnymi autorami Michałem Kajka czy Aleksandrem Rymkiewiczem.

1479 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Od kultury ludowej do narodowej II' (1120 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133143153163173183193203213223233243253263273283293   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU