Partner strategiczny XI Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego

Kolonie 2017

Przekaż 1%

Gala z okazji obchodów „Międzynarodowego Dnia Wolontariusza”

Autor: Admin Dodano: środa, 18 grudnia 2013 - 20:56

„Ciągle jeszcze istnieją wśród nas anioły.
Nie mają wprawdzie żadnych skrzydeł,
lecz ich serce jest bezpiecznym portem dla wszystkich,
którzy są w potrzebie.
Wyciągają ręce i proponują swoja przyjaźń.”

Phil Bosmans

Międzynarodowy Dzień Wolontariusza jest świętem obchodzonym z inicjatywy ONZ corocznie 5 grudnia w celu wyrażenia uznania dla trudu wolontariuszy na całym świecie. Praca, którą wykonuje się za darmo, z potrzeby serca, jest istotnie bezcenna. Dlatego Caritas Diecezji Ełckiej zorganizował w dniu 11 grudnia Galę, która była doskonałą okazją, by podziękować wolontariuszom za ich poświecenie w niesieniu pomocy innym.

1552 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Gala z okazji obchodów „Międzynarodowego Dnia Wolontariusza”' (1767 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
WYNIK BOŻONARODZENIOWEJ ZBIÓRKI ŻYWNOŚCI „Tak, POMAGAM”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 17 grudnia 2013 - 00:34

W dniach 6 i 7 grudnia 2013 roku ( piątek i sobota) Caritas Diecezji Ełckiej na mocy decyzji Ministra Administracji i Cyfryzacji ( Nr 415/2013 z dnia 25 października 2013 r. nr sygn. DAP-ZZP-632-1-406/2013) przeprowadziła Bożonarodzeniową Zbiórkę Żywności pod hasłem: „Tak, POMAGAM”.

1427 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WYNIK BOŻONARODZENIOWEJ ZBIÓRKI ŻYWNOŚCI „Tak, POMAGAM”' (3025 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Język migowy bez tajemnic!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 16 grudnia 2013 - 21:18

W ramach projektu systemowego „Efektywnie, Fachowo, Skutecznie na Warmii i Mazurach” realizowanego przez ROPS Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w ramach Priorytetu VII Działania 7.1. Poddziałania 7.1.3 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego - zorganizowane zostało szkolenie pt. „Język migowy jako klucz do przełamywania barier w komunikacji z osobami z zaburzeniami słuchu i mowy”.

2348 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Język migowy bez tajemnic!' (1309 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
WIGILIJNE DZIEŁO POMOCY DZIECIOM

Autor: Admin Dodano: środa, 27 listopada 2013 - 14:36

Bieda ma twarz Dziecka

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom- to, jak sama nazwa wskazuje, jest akcją skierowaną do dzieci, które potrzebują pomocy i wsparcia. To coroczna, ogólnopolska a za razem najstarsza inicjatywa Caritas polegająca na rozprowadzaniu świeć w okresie Adwentu, których obecność na wigilijnym stole stała się już tradycją w wielu polskich domach. Akcja ma charakter ekumeniczny, gdyż do jej realizacji włączył się Eleos Kościoła Prawosławnego i Diakonii Kościoła Ewangelicko – Augsburskiego. Idea akcji narodziła się w 1994 roku podczas zebrania dyrektorów Caritas w Rusinowicach.

Wigilijne dzieło pomocy dzieciom
2606 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WIGILIJNE DZIEŁO POMOCY DZIECIOM' (2828 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 listopada 2013 - 22:17

Życie przepełnione wiarą rodzi miłość, zaś życie przepełnione miłością przeradza się w służbę, dlatego sposób życia jest po prostu owocem wiary. Wiara jeśli ma być żywa, musi być wpisana w czyny miłości.
M.Teresa z Kalkuty

W dniu 16 listopada 2013 roku Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała trzecie, ostatnie w tym roku szkolenie formacyjne dla zarządów Parafialnych Zespołów Caritas. Miało ono miejsce w Wyższym Seminarium Duchownym w Ełku. W szkoleniu wzięło udział 110 osób z 59 parafii. Spotkaniu przewodniczył Ks. Biskup Romuald Kamiński, ks. dr Maciej Gilewski – wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej oraz Anna Rudzińska – opiekun PZC. Gościem był ks. dr Dariusz Maciej Brozio – prefekt alumnów kursu propedeutycznego, wykładowca w WSD w Ełku.

2357 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS' (4119 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617181919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123133143153163173183193203213223233243253263273283293   >

Dom Św. Rodziny
Ośrodek Szkoleniowo-wypoczynkowy Caritas Diecezji Ełckiej - Dom Św. Rodziny w Orzyszu