Partner strategiczny XI Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego

Przekaż 1%

HIV/AIDS – warsztaty dla dzieci i młodzieży II

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 kwietnia 2014 - 17:32

Tematy tabu? My takich nie znamy. Dlatego też w tym roku dzieci z województwa warmińsko – mazurskiego wezmą udział w warsztatach z zakresu HIV/AIDS. Dlaczego?

1368 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'HIV/AIDS – warsztaty dla dzieci i młodzieży II' (1663 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nuda? Nie w Piszu!

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 kwietnia 2014 - 17:32

W marcu, w Centrum Charytatywnym "Bóg jest miłością", rozpoczęły się dwa projekty: "Pływanie zamiast komputera", w ramach którego podopieczni świetlicy miło spędzają czas na basenie oraz trzecia już edycja projektu "Od kultury ludowej do narodowej". Tym razem dzieci i młodzież biorą udział w warsztatach muzycznych oraz teatralnych.

1322 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nuda? Nie w Piszu!' (1170 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Poradnia Rodzinna i Terapeutyczna

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 kwietnia 2014 - 17:08

Od stycznia br. w ramach Centrum Pomocy Społecznej i Medycznej dla Matki i Dziecka Caritas Diecezji Ełckiej rozpoczęła funkcjonowanie Poradnia Rodzinna i Terapeutyczna. Dotychczas jej działania koncentrowały się na pomocy matkom z dziećmi, które przebywały w Domu Samotnej Matki.

1414 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Poradnia Rodzinna i Terapeutyczna' (1880 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Profilaktyka i nie tylko

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 kwietnia 2014 - 17:08

Już w kwietniu odbędą się pierwsze zajęcia z zakresu profilaktyki uzależnień dla dzieci uczęszczających do Centrum Młodzieżowego „Quo Vadis” w Ełku. Weźmie w nich udział 20 podopiecznych placówki. W trakcie spotkań, które odbywać się będą co tydzień do końca czerwca, dzieci dowiedzą się: czym jest uzależnienie, od czego można się uzależnić, jakie są mity i stereotypy dotyczące uzależnień. Jednak wiedza teoretyczna to nie wszystko. Podczas zajęć ćwiczone będą także takie umiejętności, jak poprawna komunikacja, asertywność, radzenie sobie ze stresem. Zajęcia prowadzone będą w ramach zadania „Profilaktyka i nie tylko”, współfinansowanego ze środków Urzędu Miasta w Ełku.

Urząd Miasta Ełk
1142 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Profilaktyka i nie tylko' (486 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
70. Tydzień Miłosierdzia Bożego – 27.04-3.05.2014 r.

Autor: Admin Dodano: czwartek, 24 kwietnia 2014 - 14:46

„Żądam od ciebie uczynków miłosierdzia, które mają wypływać z miłości ku Mnie. Miłosierdzie masz okazywać zawsze i wszędzie bliźnim, nie możesz się od tego usunąć ani wymówić, ani uniewinnić” (Dz. 742).

Komisja Charytatywna Konferencji Episkopatu Polski postanowiła, że obchodom 70. Tygodnia Miłosierdzia Bożego w tym roku, będzie towarzyszyć hasło: „Święty Jan Paweł II – Apostoł Miłosierdzia”. Hasło to wynika z faktu, iż tegoroczny Tydzień Miłosierdzia rozpoczyna się w dniu kanonizacji bł. Jana Pawła II ( 27.04.2014 r.), którego cały pontyfikat był przesiąknięty ewangelią miłosierdzia Bożego, ale także pochylającego się nad każdą biedą ludzką. Papież przełomu tysiącleci był człowiekiem o wielkiej wyobraźni miłosierdzia i niezmordowanym orędownikiem Bożego miłosierdzia.

697 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '70. Tydzień Miłosierdzia Bożego – 27.04-3.05.2014 r.' (1736 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617181828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113123133143153163173183193203213223233243253263273283293   >

Dom Św. Rodziny
Ośrodek Szkoleniowo-wypoczynkowy Caritas Diecezji Ełckiej - Dom Św. Rodziny w Orzyszu