Kolonie 2017

Festyn już za nami...

Rozpoczął się Bieg Szlakiem Papieskim

Autor: Admin Dodano: piątek, 27 czerwca 2014 - 08:08

26 czerwca rozpoczął się na Wigrach Bieg Szlakiem Papieskim. O 9.00 rano w wigierskim kościele odbyła się msza święta, w której uczestniczył Pan Krzysztof Dudzis oraz pracownicy Caritas Diecezji Ełckiej. W Homilii Ks. Dariusz Kruczyński, dyrektor ełckiej Caritas porównał życie każdego człowieka do biegu, który ma zawsze swój początek i koniec. Ważne jest, aby zwracać w nim na relacje międzyludzkie i budować zarówno życie jak i stosunki z drugim człowiekiem na trwałym fundamencie – na biblijnej skale, która nie ulegnie zniszczeniu przy wystąpieniu trudności czy problemów.

1041 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Rozpoczął się Bieg Szlakiem Papieskim' (1224 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Caritas walczy z uzależnieniami

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 czerwca 2014 - 07:00

Uzależniania nie są zjawiskiem nowym, występują wszędzie i mogą dotknąć każdego, bez względu na wiek czy miejsce zamieszkania. Z wyników badań przedstawionych przez Obserwatorium Integracji Społecznej Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Białymstoku (Problematyka uzależnień wśród dzieci i młodzieży - skala zjawiska w województwie podlaskim, 2011) wynika, że alkohol jest najpowszechniejszą używką dla dzieci i młodzieży w województwie podlaskim. Dane statystyczne informują, że 22% uczniów szkół podstawowych, 43% gimnazjalistów i 76% uczniów szkół ponadgimnazjalnych spożywało przynajmniej raz w swoim życiu alkohol.

1108 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Caritas walczy z uzależnieniami' (1256 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Profilaktyki ciąg dalszy

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 czerwca 2014 - 06:55

W roku 2013 Caritas Diecezji Ełckiej otrzymała dofinansowanie z Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie na realizację zadania pn. „Wakacyjne działania profilaktyczne”. Dzięki niemu udało nam się zorganizować warsztaty dla 52 osób. W tym roku do udziału w naszych letnich warsztatach, organizowanych w ramach zadnia „Wakacyjne działania profilaktyczne II”, będziemy chcieli zaprosić grupę 80 osób.

1223 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Profilaktyki ciąg dalszy' (1304 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nowa oferta programowa w Orłowie

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 czerwca 2014 - 00:07

Orłowo – niewielka wieś położona na uboczu, z dala od głównej drogi, której mieszkańcy borykają się z licznymi problemami, w tym bezrobociem. Jeszcze kilka lat temu we wsi funkcjonowała szkoła podstawowa. Niestety została ona zlikwidowana. Wraz z jej zamknięciem życie życie społeczno – kulturowe we wsi zamarło. Funkcję lokalnego animatora przejęła niewielka świetlica prowadzona przez Caritas Diecezji Ełckiej. Jest ona chętnie odwiedzana przez dzieci i młodzież, szczególnie po powrocie ze szkoły, co uwarunkowane jest brakiem innych form spędzenia wolnego czasu, z których mogą korzystać mieszkańcy miast.

902 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nowa oferta programowa w Orłowie' (1377 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wynik Wakacyjnej Zbiórki Żywności – „TAK pomagam”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 17 czerwca 2014 - 17:15

W dniach 13-14 czerwca 2014 roku (piątek, sobota) Caritas Diecezji Ełckiej na mocy decyzji Ministra Administracji i Cyfryzacji ( Nr 415/2013 z dnia 25 października 2013 r. nr sygn. DAP-ZZP-632-1-406/2013) przeprowadziła Wakacyjną Zbiórkę Żywności. Akcja miała miejsce w 15 sklepach na terenie miasta Ełku, gdzie ok. 100 wolontariuszy ze szkół gimnazjalnych i ponad gimnazjalnych zbierała żywność.

1446 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wynik Wakacyjnej Zbiórki Żywności – „TAK pomagam”' (921 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617181828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113123133143153163173183193203213223233243253263273283293   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU