Autor: Admin Dodano: sobota, 15 września 2018 - 16:45

Dnia 15 września, we wspomnienie Matki Bożej Bolesnej członkowie Odnowy w Duchu Świętym spotkali się na Diecezjalnym Dniu Jedności w Ełku. Z pomocą w organizacji spotkania pośpieszyli im młodzi wolontariusze ze Szkolnego Koła Caritas im. św. Jadwigi Królowej przy Zespole Szkół nr 2 im. K.K. Baczyńskiego w Ełku.

120 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Młodzi wolontariusze Caritas na Diecezjalnym Dniu Jedności Odnowy w Duchu Święty' (768 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
KROMKA CHLEBA DLA SĄSIADA

Autor: Admin Dodano: piątek, 14 września 2018 - 12:51

„Caritas” jest miłością mądrą i praktyczną, dostrzega potrzeby osób ubogich i stara się traktować ich indywidualnie według życiowego miejsca i potrzeb. Takie rozumienie miłości stało się impulsem do powstania akcji „Kromka Chleba dla sąsiada”. Ma ona na celu wsparcie samotnych starszych osób w przeżywaniu codzienności oraz uwrażliwienie społeczeństwa na ich los. Dlatego też Caritas Diecezji Ełckiej w harmonogram swoich działań wpisała i realizuje od 2017 w/w akcję. Każdego roku ełcka Caritas przeprowadza 3 zbiórki żywności pod hasłem "TAK, POMAGAM" (Wielkanocną, Wakacyjną, Bożonarodzeniową) i Kromkę Chleba dla Sąsiada.

180 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'KROMKA CHLEBA DLA SĄSIADA' (855 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Laurka dla mamy i nie tylko

Autor: Admin Dodano: czwartek, 13 września 2018 - 08:20

Laurki czy kwiaty, to tylko niektóre z prac wykonywane przez podopiecznych naszych placówek podczas zajęć plastycznych w ramach projektu „Wspieramy dzieci”, którego partnerem jest Fundacja PZU. Co miesiąc w dwóch naszych świetlicach (Ełk, Orłowo) prowadzone są zajęcia plastyczne.

9 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Laurka dla mamy i nie tylko' (1133 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Czy podróże kształcą?

Autor: Admin Dodano: czwartek, 06 września 2018 - 13:55

Warszawa? Kolejny raz? A po co? A po to, że ile razy jesteśmy w Warszawie, tyle razy odkrywamy miejsca w których jeszcze nie byliśmy. Chociażby po to, żeby być w Muzeum Wojska Polskiego. Pobyt tutaj okazał się przysłowiowym „strzałem w dziesiątkę”. Otóż, 120 minutowa lekcja z eksponatami „Nie tylko hełm – wojskowe nakrycia głowy” była tak bardzo ciekawa, że dzieciaki zapomniały o upływającym czasie. A w programie jeszcze zwiedzanie muzeum i Łazienki Królewskie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że spora grupa dzieciaków to uczniowie klas I-III, i to one miały dużo pytań o eksponaty :) mimo, że w tych klasach nie ma jeszcze historii!

614 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czy podróże kształcą?' (6392 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zajęcia kulinarne i w ogrodzie dla osób niepełnosprawnych

Autor: Admin Dodano: piątek, 31 sierpnia 2018 - 18:25

W sierpniu Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała warsztaty wyjazdowe oraz spotkanie w środowisku otwartym dla czternastu osób niepełnosprawnych z powiatu ełckiego oraz piskiego. Warsztat obejmował zajęcia kulinarne oraz edukacyjne w ogrodzie. Uczestnicy przygotowywali konfitury z jabłek, sok z malin oraz wekowali ogórki. Samodzielne przygotowanie słoików sprawiło im wiele satysfakcji.

215 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: ' Zajęcia kulinarne i w ogrodzie dla osób niepełnosprawnych' (4291 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192021222324252636465666768696106116126136146156166176186196206216226236246256266276286296306316326336346   >