Partner strategiczny XI Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego

Przekaż 1%

Akcja „ZNICZ MIŁOŚCI” 2014

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 27 października 2014 - 14:12

Dla tych, którzy odeszli w nieznany świat, płomień na wietrze kołysze wiatr. Dla nich tyle kwiatów pod cmentarnym murem i niebo jesienne u góry. Dla nich harcerskie warty i chorągiewek gromada, i dla nich ten dzień – pierwszy dzień Listopada.
Danuta Gellnerowa

Październik to okres, kiedy przygotowujemy się na spotkanie z bliskimi, którzy odeszli na spotkanie z Panem Bogiem i których fizycznie nie ma wśród żywych. Jeździmy na cmentarze sprzątać nagrobki. Zapalamy znicze na grobach naszych bliskich, płonął one w miejscach wiecznego spoczynku naszych rodzin, przyjaciół, znajomych i w miejscach upamiętniających wydarzenia historyczne. Od niepamiętnych czasów płonący znicz jest najważniejszym symbolem pamięci o naszych zmarłych. Doskonale to widać na cmentarzach, które co roku, w dniu 1 listopada (a także przy innych okazjach) wypełniają się różnego rodzaju zniczami. Starajmy się pamiętać, aby wśród nich nie zabrakło również znicza Caritas, które rozprowadzane są w parafiach przez wolontariuszy z Parafialnych Zespołów Caritas.

649 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Akcja „ZNICZ MIŁOŚCI” 2014 ' (842 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaproszenie do konkursu!

Autor: Admin Dodano: piątek, 24 października 2014 - 13:13

Serdecznie zapraszamy dzieci i młodzież szkół podstawowych, gimnazjalnych i specjalnych ośrodków szkolno-wychowawczych z terenu diecezji ełckiej do udziału w konkursie plastycznym pt.: Caritas w moich oczach. Prace plastyczne wykonane dowolną techniką w formacie A4 do A2 przyjmowane będą w terminie od 31 października do 30 listopada 2014 w siedzibie ełckiej Caritas.

903 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zaproszenie do konkursu!' (321 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Możesz zatrzymać przemoc

Autor: Admin Dodano: piątek, 17 października 2014 - 14:12

Do przemocy domowej dochodzi w różnych rodzinach, niezależnie od wykształcenia jej członków czy ich statusu społecznego. Nie ma bowiem charakterystycznych rodzin, w których to zjawisko występuje najczęściej. Przemoc jest w rodzinach biednych i bogatych. Zdarza się zarówno w mieście i na wsi. Jej sprawcą może być żona, jak i mąż, rodzic, opiekun ale i dziecko. Przemoc domowa rzadko jest jednorazowym aktem. Jeżeli nie zostaną podjęte stanowcze działania wobec sprawcy, przemoc zazwyczaj się powtarza. Jednocześnie nie jest łatwo przyznać się do tego, że problem przemocy występuje w rodzinie i nas dotyczy. Najczęściej wstydzimy się, że najbliższy członek rodziny terroryzuje swoich bliskich lub obawiamy się reakcji znajomych czy zemsty ze strony sprawy przemocy. Dodatkowo występujące poczucie współwiny sprawia, że ofiara często nie zwraca się po pomoc. Ofiary nie odchodzą też od sprawcy, gdyż są niejednokrotne zależne od niego finansowo lub nie mają dokąd pójść.

814 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Możesz zatrzymać przemoc' (4956 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Czy warto obchodzić Światowy Dzień Walki z Ubóstwem ?

Autor: Admin Dodano: piątek, 17 października 2014 - 14:11

Na to pytanie jest tylko jedna odpowiedź: TAK.

17 października, każdy z nas myśli, że to zwykły szary dzień, kolejny w roku, gdzie dorośli idą do pracy a dzieci i młodzież do przedszkoli i szkół. A jednak to dzień wyjątkowy - to Światowy Dzień Walki z Ubóstwem. I właśnie w tym dniu, pracownicy Caritas Diecezji Ełckiej, wolontariusze i podopieczni Noclegowni św. Ojca Pio zrobili wszystkim mieszkańcom naszego miasta i innym pobliskim miejscowościom niespodziankę w Parku Solidarności pod pomnikiem Kajki.

525 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czy warto obchodzić Światowy Dzień Walki z Ubóstwem ?' (2688 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
W Krainie Łowców Przygód – Gołdap 2014

Autor: Admin Dodano: czwartek, 16 października 2014 - 07:25

Po raz XIII w Ośrodku Konferencyjno - Szkoleniowym OHP w Gołdapi 9 października odbyło się uroczyste otwarcie „Zlotu do Krainy Łowców Przygód na Przegląd Małych Form Teatralnych Osób Niepełnosprawnych”. Tak, jak co roku, otwarcia dokonał Jerzy Sobisz kierownik gołdapskich Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Ełckiej, witając przybyłych gości i uczestników Zlotu. Głos zabrali także: dyrektor PCPR - Małgorzata Gryszkowska oraz ks. Jacek Nogowski, który wraz z p. Anną Rudzińską przybyli z Caritas Diecezji Ełckiej.

770 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'W Krainie Łowców Przygód – Gołdap 2014' (2743 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103113123133143153163173183193203213223233243253263273283293   >