SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 listopada 2015 - 12:39

W dniu 21 listopada 2015 roku Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała trzecie, ostatnie w tym roku szkolenie formacyjne dla zarządów Parafialnych Zespołów Caritas. Miało ono miejsce w Wyższym Seminarium Duchownym w Ełku. W szkoleniu wzięło udział 80 osób z 48 parafii. Spotkaniu przewodniczył ks. Dariusz Kruczyński dyr. Caritas Diecezji Ełckiej, ks. Jacek Uchan dyr. Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego i wykładowca w WSD w Ełku, pan Robert Oszczakiewicz – specjalista terapii uzależnień i kierownik domu MONAR w Gaudynku oraz Anna Rudzińska – opiekun PZC.

Parafialne Zespoły Caritas
1021 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS' (2788 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 16 listopada 2015 - 13:53

„Miłością ożywieni służcie sobie wzajemnie”

z Listu św. Pawła do Galatów

Pod takim hasłem w sobotę 14 listopada odbyła się X Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę. Wzięło w niej udział ponad 900 osób z 21 diecezji. Podopieczni Caritas Diecezji Ełckiej z Domu im. Św. Ojca Pio w Ełku również uczestniczyli w pielgrzymowaniu, tak jak każdego roku. W czasie wspólnego spotkania wszyscy usłyszeli świadectwo walki z bezdomnością 24 – letniego Łukasza, uczestnika programu wychodzenia z bezdomności Caritas Polska „Damy radę”.

435 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę' (3161 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Listopadowe spotkanie………..

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 09 listopada 2015 - 12:28

W miniony czwartek 5 listopada miało miejsce kolejne lecz niestety ostatnie spotkanie społeczno-kulturowe seniorów biorących udział w projekcie „ Zdrowe ciało, zdrowy duch”
Od dość wczesnych godzin nasi beneficjenci z zainteresowaniem słuchali i czynnie uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez psychologa.

337 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Listopadowe spotkanie………..' (1080 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Udana akcja w Ełku „Zdrowi i Wyjątkowi - I Ty możesz komuś uratować życie

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 09 listopada 2015 - 12:28

7 listopada odbyła się w Ełku, w Brami Mazur akcja „ Wspólnie przeciw białaczce”. Dzięki zaangażowaniu ełckiej Caritas i lokalnej społeczności było to wyjątkowe przedsięwzięcie, które zaowocowało rejestracją niemal 400 potencjalnych dawców szpiku oraz wykonaniem profilaktycznych badań zdrowotnych przez ponad 200 osób.

339 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Udana akcja w Ełku „Zdrowi i Wyjątkowi - I Ty możesz komuś uratować życie' (737 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
To już niestety koniec spotkań .........

Autor: Admin Dodano: piątek, 06 listopada 2015 - 14:24

W dniu 4 listopada odbyło się już ostatnie spotkanie motywująco – aktywizujące dla uczestników projektu „Krok ku samodzielności”. W planie zajęć znalazło się coś dla ciała i ducha. Było coś dla miłośników prac manualnych, czyli tworzenie ozdób z wikliny papierowej. Po smacznym obiedzie przyszedł czas na relaks i wyjście do Planet Cinema na film pt „Piotruś Pan i wyprawa do Nibylandii”.

420 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'To już niestety koniec spotkań .........' (1185 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103113123133143153163173183193203213223233243253263273283293303313323333   >