Pomoc dla osób bezdomnych

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 21 grudnia 2015 - 12:48

Pomimo braku mrozów wszystkie miejsca w ełckiej noclegowni (ul. Kościuszki 27), prowadzonej przez Caritas Diecezji Ełckiej, zostały już zajęte. W przypadku pogorszenia się warunków atmosferycznych istnieje możliwość przygotowania dodatkowych miejsc noclegowych, tak by nikt potrzebujący nie został bez pomocy.

190 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc dla osób bezdomnych' (1685 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Caritas to MY

Autor: Admin Dodano: sobota, 19 grudnia 2015 - 21:56

Dzisiaj, 19 grudnia 2015 roku, był szczególny dzień dla wszystkich pracowników Caritas, ponieważ mieliśmy wspólny opłatek. Miejscem naszego uroczystego spotkania była Kuria diecezjalna. Tam właśnie przeżyliśmy wszyscy chwile radości, powagi i łzy wzruszenia. Obejrzeliśmy przedstawienie pt: „Narodzenie Chrystusa”, które przygotowali uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 w Ełku. Następnie złożyliśmy życzenia imieninowe naszemu ks. Dyrektorowi Dariuszowi Kruczyńskiemu. Zapaliliśmy Światełko Betlejemskie i wysłuchaliśmy fragment Pisma Świętego o Narodzeniu Jezusa, który przeczytał nam ks. Jacek Uchan – dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego.

591 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Caritas to MY' (2051 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Świąteczny czas to radości czas

Autor: Admin Dodano: piątek, 18 grudnia 2015 - 21:56

Pomocnicy św. Mikołaja, nie zapomnieli o przygotowaniu paczek świątecznych osobom bezdomnym przebywającym w Noclegowni św. Ojca Pio, jak tych, którzy przyjdą z miasta i okolic. Tradycją już jest, że każdego roku, w wieczór wigilijny, osoby samotne i bezdomne spotykają się na wspólnej kolacji wigilijnej w Domu Katedralnym, przygotowanej przez Caritas Diecezji Ełcką.

351 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Świąteczny czas to radości czas' (577 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Paczki świąteczne dla podopiecznych Caritas

Autor: Admin Dodano: piątek, 18 grudnia 2015 - 21:41

W dniu dzisiejszym (18.12.2015 r.) w Domu Dziennego Pobytu im. Św. Ojca Pio w Ełku osoby potrzebujące odebrały paczki świąteczne. Obdarowaliśmy ok. 200 rodzin. Produkty ze zbiórki żywności przekazaliśmy także Parafialnemu Zespołowi Caritas w Grabniku, Świętajnie i Ełku. Tam również zostaną przygotowane przez wolontariuszy paczki świąteczne.

474 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Paczki świąteczne dla podopiecznych Caritas' (637 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
MISJA WOLONTARIAT

Autor: Admin Dodano: piątek, 18 grudnia 2015 - 11:20

Wczoraj (17 grudnia) odbyło się kolejne spotkanie z cyklu „SPOTKAŃ Z MISJĄ”. Gościliśmy na nim Justynę Bukłaho – świecką misjonarkę z Augustowa, która wraz ze swoim mężem wyjechała na wolontariat misyjny do Peru. Spotkanie rozpoczęło się modlitwą za prześladowanych chrześcijan, w szczególności wspominaliśmy błogosławionych misjonarzy, o. Michała Tomaszka i Zbigniewa Strzałkowskiego. Obaj zginęli w Peru za swoja wiarę i to właśnie od prezentacji ich sylwetek rozpoczęliśmy nasze spotkanie. Podstawowe informacje przygotowały i przedstawiły uczennice z Zespołu Szkół nr 5 w Ełku.

225 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'MISJA WOLONTARIAT' (2068 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293103113123133143153163173183193203213223233243253263273283293303313323333   >