Wolontariusze SKC nad Zatoką Gdańską

Autor: Admin Dodano: wtorek, 16 lipca 2019 - 22:27

Młodzież działająca w Szkolnym Kole Caritas im. św. Jadwigi Królowej przy Zespole Szkół nr 2 im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Ełku przez cały rok podejmowała trud niesienia pomocy tym, którzy na nią oczekiwali. Czynnie włączyli się m.in. w kampanię „Pola Nadziei” na rzecz hospicjum dla dzieci chorych onkologicznie, w dzieło ,,Adopcja na odległość” i „Razem na Święta” oraz wiele innych ważnych i potrzebnych akcji na rzecz potrzebujących. W ramach podziękowania za wysiłek włożony w wolontariat w lipcu 2019 r. wzięli udział w dwóch 5-dniowych rejsach żeglarskich po Zatoce Gdańskiej. Opiekę nad młodzieżą sprawowali: p. Hanna Gutowska - nauczyciel religii i opiekun SKC oraz p. Piotr Wocial - nauczyciel wychowania fizycznego.

292 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze SKC nad Zatoką Gdańską' (3156 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaproszenie dla osób niepełnosprawnych do udziału w projekcie

Autor: Admin Dodano: czwartek, 11 lipca 2019 - 21:55

Jesteś osobą z niepełnosprawnością, masz minimum 18 lat i mieszkasz w powiecie ełckim lub powiecie oleckim? Chcesz spędzić aktywnie czas i nauczyć się czegoś nowego? Chcesz poznać nowych ludzi i chodzić
z nimi do kina?

Udział w projekcie „Akademia wspierania samodzielności” będzie dla Ciebie okazją do zmiany otoczenia, poznania nowych osób, a także nabycia umiejętności. Zajęcia w formie wyjazdowej obejmować będą spotkania z dietetykiem, zajęcia ruchowe, kulinarne, animacyjne i integracyjne.

258 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zaproszenie dla osób niepełnosprawnych do udziału w projekcie' (1165 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„KAWIARENKA SENIORLANA II” – CIEKAWA OFERTA DLA SENIORÓW

Autor: Admin Dodano: czwartek, 11 lipca 2019 - 21:50

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza wszystkich zainteresowanych seniorów zamieszkujących na terenie powiatu ełckiego do udziału w projekcie „Kawiarenka Senioralna II”. Warunkiem uczestnictwa w projekcie jest ukończenie 60 roku życia oraz wypełnienie formularza rekrutacyjnego.

236 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„KAWIARENKA SENIORLANA II” – CIEKAWA OFERTA DLA SENIORÓW ' (990 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Letni wypoczynek dla dzieci rolników

Autor: Admin Dodano: środa, 26 czerwca 2019 - 22:59

Trwają wakacje. Dnia 24 czerwca br. rozpoczął się kolejny turnus letnich kolonii organizowanych przez Caritas Diecezji Ełckiej. Biorą w nim udział dzieci rolników z terenu dwóch województw: podlaskiego i warmińsko-mazurskiego. Koloniści zakwaterowani są w ośrodku „Arka” w Orzyszu.

152 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Letni wypoczynek dla dzieci rolników' (3836 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: środa, 26 czerwca 2019 - 22:50

W sobotę 22 czerwca 2019 r. o godz. 16.30 w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej miało miejsce kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia. Rozpoczęło się ono konferencją, którą wygłosił ks. dr Ryszard Sawicki, wicedyrektor ełckiej Caritas. Przypomniał on wizytę apostolską Ojca Świętego Jana Pawła II w diecezji ełckiej, koncentrując się na jego homilii wygłoszonej 8 czerwca 1999 r. w Ełku. Kapłan przywołał słowa Papieża: „Krzyk i wołanie biednych domaga się od nas konkretnej i wielkodusznej odpowiedzi”. Uruchomiły one „wyobraźnię miłosierdzia” i pomogły nam budować więź solidarności z ubogimi poprzez dzieła miłosierdzia na rzecz osób potrzebujących duchowego i materialnego wsparcia.

307 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Odpowiadając na krzyk i wołanie biednych” – czerwcowe spotkanie o Bożym miłosierdziu' (1030 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   12345678910111213141516171819202122232434445464748494104114124134144154164174184194204214224234244254264274284294304314324334344354364   >