Podaruj swój 1% podatku

Działania edukacyjne i aktywizacyjne na rzecz dzieci, dorosłych i seniorów

Autor: Admin Dodano: wtorek, 31 grudnia 2019 - 16:35

Szereg zaplanowanych w ramach projektów Caritas działań służy włączeniu różnych grup w działania edukacyjne i aktywizacyjne. Ich celem jest świadczenie pomocy terapeutycznej i doradczej oraz promocja aktywnego i zdrowego stylu życia w każdym wieku. Dzięki realizacji projektów wiele osób i rodzin otrzymuje wsparcie, które pozwala przezwyciężyć kryzysy jakie ich dotykają lub odnajduje motywację do dalszych działań. Podsumowując rok 2019, cieszymy się, że tak wiele osób: dzieci, dorosłych i seniorów miało możliwość skorzystania z konsultacji, warsztatów oraz zajęć aktywizacyjnych.

27 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Działania edukacyjne i aktywizacyjne na rzecz dzieci, dorosłych i seniorów' (1896 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomoc osobom z zaburzeniami psychicznymi

Autor: Admin Dodano: wtorek, 31 grudnia 2019 - 08:20

Caritas Diecezji Ełckiej kończy realizację projektu pt.: „Pomoc osobom z zaburzeniami psychicznymi” w ramach Programu Ministra Pracy i Polityki Społecznej „Od zależności ku samodzielności” Edycja 2019. Celem głównym projektu było tworzenie warunków służących przezwyciężeniu trudnej sytuacji życiowej 30 osób z zaburzeniami psychicznymi, mieszkańców woj. warmińsko-mazurskiego do końca grudnia 2019 roku.
Zadanie publiczne pn.: „Pomoc osobom z zaburzeniami psychicznymi” współfinansowane jest ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

29 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc osobom z zaburzeniami psychicznymi' (2162 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Oferta dla seniora III”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 31 grudnia 2019 - 07:10

Zakończyły się działania skierowane do seniorów z powiatu ełckiego, które od kilku miesięcy Caritas Diecezji Ełckiej wraz ze Stowarzyszeniem Pomocy Humanitarnej im. św. Łazarza z siedzibą w Ełku, realizują w ramach projektu „Oferta dla seniora III”. Projekt jest dofinansowany ze środków Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020.

507 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Oferta dla seniora III”' (3318 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„By nikt nie czuł się samotny” - Wigilia Caritas w Ełku

Autor: Admin Dodano: piątek, 27 grudnia 2019 - 20:50

22 grudnia 2019 r. w Centrum Administracyjno-Pastoralnym w Ełku Caritas Diecezji Ełckiej przygotowała Wigilię. Wzięli w niej udział podopieczni Caritas, m.in. mieszkańcy Schroniska św. Ojca Pio, Domu Samotnej Matki im. bł. Marianny Biernackiej, osoby niepełnosprawne, seniorzy, uczestnicy różnych projektów, wolontariusze i pracownicy ełckiej Caritas. Gości było więcej niż się spodziewano, dlatego w trakcie Wigilii dostawiono kolejny stół.

102 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„By nikt nie czuł się samotny” - Wigilia Caritas w Ełku' (4339 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wspieramy osoby niepełnosprawne

Autor: Admin Dodano: wtorek, 17 grudnia 2019 - 15:55

Caritas od ponad 25 lat działa na rzecz osób niepełnosprawnych prowadząc Warsztaty Terapii Zajęciowej oraz organizując dla osób z orzeczeniem warsztaty aktywizacji społecznej i zawodowej. W 2019 roku szesnaście osób niepełnosprawnych z terenu powiatu ełckiego i oleckiego wzięło udział w projekcie „Akademia wspierania samodzielności”. Oprócz zajęć wyjazdowych, podczas których uczestnicy budowali wiatę ogrodową, tworzyli meble i biżuterię wykorzystując do tego palety i korki, poznawali również zasady zdrowego odżywiania.

29 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wspieramy osoby niepełnosprawne ' (1107 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192021222333435363738393103113123133143153163173183193203213223233243253263273283293303313323333343353363373   >