Krok po kroku - Uratuj siebie i bliskich

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 września 2016 - 09:52

Zaprzeczenie i Ułatwienie

Poznaliśmy już cztery fazy używania narkotyków. Teraz przejdziemy do kolejnego punktu: zaprzeczenie i ułatwienie. Jeśli dziecko używa narkotyków, to prawdopodobnie w jakiś sposób przyczyniamy się do tego. Nie twierdzę, że świadomie: być może ogólnie nie wiecie, że dziecko ma kontakt z narkotykami. Na tym zresztą częściowo polega problem. Dzieci nie mogłyby bezkarnie tego robić, gdyby ojciec i matka nie zakładali sobie klapek na oczy, aby nie znać prawdy lub nie bali się podjęcia radykalnych kroków wobec oczywistych faktów. Pierwsza z tych postaw to zaprzeczenie, druga – ułatwianie.

286 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Krok po kroku - Uratuj siebie i bliskich' (2603 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie dla Wolontariuszy

Autor: Admin Dodano: czwartek, 15 września 2016 - 14:02

W drugą sobotę września odbyło się pierwsze z trzech szkoleń dla pełnoletnich wolontariuszy. Pozostałe dwa szkolenia zaplanowane są na drugą połowę września. Odbędą się w Gołdapi i Olecku. Tematem spotkania jest „Pierwszy kontakt z osobą z zaburzeniami psychicznymi/upośledzoną umysłowo”.

570 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie dla Wolontariuszy' (1674 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas

Autor: Admin Dodano: niedziela, 11 września 2016 - 20:37

10 września odbyło się kwartalne szkolenie wolontariuszy PZC, któremu przewodniczył z ramienia Jego Ekscelencji ks. Biskupa Jerzego Mazura SVD ks. Jacek Uchan – Dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego. Prelegent wyjaśniał, że dzisiaj miłosierdzie przez wielu chce być utożsamiane z pobłażliwością. Właściwie pojęte miłosierdzie polega na pomocy człowiekowi, nawet poprzez postawienie konkretnych wymagań.

Parafialne Zespoły Caritas
564 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas' (2610 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Ziemia wydała owoc, Bóg nam pobłogosławił”

Autor: Admin Dodano: piątek, 09 września 2016 - 21:35

Tegoroczne Dożynki Diecezjalne odbyły się w miejscowości Dowspuda koło Raczek 8 września br w których to również uczestniczyła ełcka Caritas. Święto dożynkowe obchodzone jest przez wszystkich rolników, którzy w sposób szczególny dziękują Panu Bogu za coroczne obfite plony, które daje ziemia przy trudzie ludzkich rąk. Jest żyto, jest mąka i jest chleb na stole, który w każdym domu, każdego dnia jest spożywany.

286 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Ziemia wydała owoc, Bóg nam pobłogosławił”' (1857 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolonie letnie dla dzieci i młodzieży z Białorusi

Autor: Admin Dodano: środa, 31 sierpnia 2016 - 22:01

W okresie wakacyjnym Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży z Polski oraz Białorusi, łącznie trzy turnusy. Udział w nich wzięło 160 osób, w tym 40 z Białorusi.

Dla dzieci z Polski zostały zorganizowane dwa turnusy kolonijne, każdy po 8 dni. Podczas wypoczynku dzieci uczestniczyły w zajęciach programowych (tanecznych oraz muzycznych). Koordynator ds. wolontariatu z ełckiej Caritas przeprowadził także zajęcia nt. wolontariatu. Wychowawcy byli odpowiedzialni nie tylko za opiekę nad dziećmi, ale także organizacje im czasu wolnego poza zajęciami (m.in. ogniska, dyskoteki, śluby kolonijne).

199 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolonie letnie dla dzieci i młodzieży z Białorusi' (1022 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172738393103113123133143153163173183193203213223233243253263273283293303313323333   >