Partner strategiczny XI Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego

Kolonie 2017

Przekaż 1%

Projekt „Walczę o siebie”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 30 lipca 2015 - 21:26

Caritas Diecezji Ełckiej prowadziła od czerwca 2014 roku do końca lipca 2015 roku projekt „Walczę o siebie”, skierowany do osób dotkniętych przemocą w rodzinie oraz osób, pracujących z ofiarami jak i sprawcami przemocy. W ramach programu prowadzone były indywidualne konsultacje specjalistyczne, szkolenia zawodowe, kursy podnoszące kwalifikacje zawodowe (decoupage oraz filcowanie na mokro), warsztaty: psychologiczno – pedagogiczne, umiejętności wychowawczych, bajkoterapii i muzykoterapii, spotkania mediacyjne.

341 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Projekt „Walczę o siebie”' (3642 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Z cyklu: Co słychać w świetlicy Caritas?

Autor: Admin Dodano: wtorek, 28 lipca 2015 - 19:00

W tydzień dookoła Europy

Wakacje na świetlicy Quo Vadis w Ełku są dla dzieci nie tylko czasem zabawy. Przez tydzień miały one okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat Unii Europejskiej oraz jej kilku krajów członkowskich. Każdego dnia wybierały się do innego państwa. „Podróżowały” po Grecji, Włoszech, Hiszpanii i Szwecji. Poznały flagę danego kraju, jego stolicę oraz kilka ciekawostek dotyczących tradycji, kultury i zwyczajów.

424 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Z cyklu: Co słychać w świetlicy Caritas?' (858 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Otwórz szeroko okno na świat wolontariatu!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 27 lipca 2015 - 14:04

Ełckie Centrum Wolontariatu Caritas prowadzi rekrutację uczestników projektu „Wolontariat oknem na świat”. Jest to program skierowany do polskiej i ukraińskiej młodzieży w wieku 16-17 lat. Uczestnicy wymiany wezmą udział w kompleksowym programie mającym na celu zainteresowanie młodzieży wolontariatem i zmotywowanie do działania w tej dziedzinie. W trakcie spotkania przewidziano również warsztaty przygotowujące do pracy z dziećmi i młodzieżą, a w celu integracji – wiele miłych niespodzianek.

345 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Otwórz szeroko okno na świat wolontariatu!' (1081 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zapraszamy do Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej

Autor: Admin Dodano: piątek, 24 lipca 2015 - 13:57

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza do korzystania z oferty Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej, która funkcjonuje w Centrum Pomocy Społecznej i Medycznej dla Matki i Dziecka w Ełku (ul. ks. prał. Mariana Szczęsnego 1). W okresie od 1 sierpnia od 31 grudnia 2015 r., z pomocy korzystać mogą osoby dotknięte przemocą w rodzinie, w tym kobiety/ mężczyźni/ dzieci; mieszkańcy województwa warmińsko – mazurskiego. Oferta Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej obejmuje:

477 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zapraszamy do Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej ' (891 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Umiejętności niezbędne do codziennego funkcjonowania

Autor: Admin Dodano: środa, 22 lipca 2015 - 07:10

Środki uzależniające, w tym przede wszystkim alkohol, są nieodłącznym elementem dnia codziennego młodych mieszkańców Warmii i Mazur. Dlatego też wskazane jest podejmowanie działań o charakterze profilaktycznym, które będą zapobiegać sięganiu po te środki, a także ich negatywnym skutkom. Istotnym elementem profilaktyki powinno być kształcenie umiejętności życiowych/ społecznych, które pozwolą na skuteczne radzenie z wyznaniami dnia codziennego. Wyróżnić można umiejętności podstawowe (aktywne słuchanie, komunikacja werbalna oraz niewerbalna, samoocena, radzenie sobie z presją) oraz specyficzne (m.in. asertywność).

360 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Umiejętności niezbędne do codziennego funkcjonowania' (744 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172738393103113123133143153163173183193203213223233243253263273283293   >