Kolonie 2017

Moje wakacje w Polsce

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 sierpnia 2017 - 15:15

280 osób – dokładnie tylu przedstawicieli białoruskiej Polonii gościła w tym roku ełcka Caritas w Orzyszu. W tamtejszym ośrodku „Arka” zorganizowano 4 turnusy kolonijne. Uczestniczyli w nich młodzi mieszkańcy Białorusi m.in. z takich miast i miejscowości jak: Grodno, Witebsk, Mińsk, Homel, Brasław, Lepiel, Bielica, Soligorsk, Lida. Za ich rekrutację odpowiedzialni byli: Caritas Grodno, Zgromadzenie Córek Matki Bożej Bolesnej, Miejski Oddział Związku Polaków w Mińsku, Zgromadzenie Sióstr Służebnicy Jezusa w Eucharystii Caritas Witebsk.

299 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Moje wakacje w Polsce' (2239 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wakacje z Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 sierpnia 2017 - 16:35

Od 3 do 18 lipca br. w ośrodku „Arka” w Orzyszu wypoczywały dzieci z terenu diecezji ełckiej. Łącznie, w dwóch turnusach uczestniczyły 134 osoby. Każdy z turnusów trwał 8 dni.

243 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wakacje z Caritas Diecezji Ełckiej' (2403 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podprogram 2016 już za nami

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 sierpnia 2017 - 10:25

30 czerwca 2017 wolontariusze i pracownicy Caritas w 25 diecezjach w Polsce wydali osobom potrzebującym ostatnie paczki w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2016. Od sierpnia 2016 roku 11 382 tony artykułów spożywczych o wartości 51 864 349, 35 zł. trafiło do 226 732 osób ubogich zakwalifikowanych do programu. Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynka, fasola biała, marchewka z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 708 punktach wydawania żywności. Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje. Organizacje Partnerskie Lokalne Caritas wydały 984 101 paczek żywnościowych.

Parafialne Zespoły Caritas
95 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podprogram 2016 już za nami' (3483 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: środa, 02 sierpnia 2017 - 07:15

Na mocy umowy z Caritas Polska, Caritas Diecezji Ełckiej w roku szkolnym 2016/2017 mogła objąć pomocą 20 uczniów w ramach Programu ,,Skarbonka Skrzydeł’’.
,,Skrzydła’’ jest to ogólnopolski program skierowany do uczniów szkół podstawowych, gimnazjów oraz szkół ponadgimnazjalnych, realizowany przez diecezjalne Caritas we współpracy z Caritas Polska. Jest on programem pomocy długoterminowej, którego celem jest niesienie pomocy dzieciom oraz młodzieży, które z powodu złej sytuacji materialnej rodziny nie mają równych szans edukacyjnych, tak jak ich rówieśnicy z zamożnych rodzin.

102 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejne dzieci z diecezji ełckiej zostały „uskrzydlone” dzięki ,,Skarbonce Skrzydeł 2016/2017”' (2126 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
U seniorów dzieje się wiele

Autor: Admin Dodano: wtorek, 01 sierpnia 2017 - 13:25

W oczach wielu osób senior kojarzy się z osobą, która siedzi samotnie w domu lub pomaga w wychowaniu wnuków. Okazuje się, że seniorzy z powiatu ełckiego są aktywni, otwarci i pogodni. Mają różnorodne zainteresowania i cieszą się życiem. Nie zamykają się w domach, lecz chętnie chodzą na zajęcia organizowane w ramach Kawiarenki Senioralnej.

232 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'U seniorów dzieje się wiele' (4304 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1234567891011121314151617181920212232425262728292102112122132142152162172182192202212222232242252262272282292302   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU