Partner strategiczny XI Ogólnopolskiego Festynu Rodzinnego

Przekaż 1%

ROK 2016 ROKIEM MIŁOSIERDZIA

Autor: Admin Dodano: piątek, 23 października 2015 - 14:00

Bóg obecny jest w cierpieniu drugiego człowieka i przez nie do nas mówi

„Bardzo pragnę, aby nadchodzące lata były przepojone miłosierdziem i byśmy wychodzili na spotkanie każdej osoby, niosąc dobroć i czułość Boga! Do wszystkich, tak wierzących, jak i tych, którzy są daleko, niech dotrze balsam miłosierdzia, jako znak królestwa Bożego, które jest już obecne pośród nas.”

Franciszek Biskup Rzymu

Rok 2016 został ogłoszony przez papieża Franciszka Jubileuszowym Rokiem Miłosierdzia. Uroczyste rozpoczęcie roku świętego zostanie naznaczone otwarciem Drzwi Świętych Bazyliki Świętego Piotra w Watykanie w dniu 8 grudnia 2015 r - wszystkie Kościoły partykularne otworzą swoje Drzwi Miłosierdzia w komunii z Kościołem Rzymu, podczas celebracji eucharystycznej w trzecią niedzielę Adwentu. „Są chwile, w których jeszcze mocniej jesteśmy wzywani, aby utkwić wzrok w miłosierdziu, byśmy sami stali się skutecznym znakiem działania Ojca. Z tego właśnie powodu ogłosiłem – mówi do nas papież Franciszek - Nadzwyczajny Jubileusz Miłosierdzia, jako pełen łaski czas dla Kościoła, aby świadectwo wierzących stało się jeszcze mocniejsze i skuteczniejsze.

136 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ROK 2016 ROKIEM MIŁOSIERDZIA' (3966 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pasowanie na przedszkolaka w Giżycku

Autor: Admin Dodano: piątek, 23 października 2015 - 12:17

W dniu 14 października w Punkcie Przedszkolnym Bł. Franciszka z Fatimy Caritas Diecezji Ełckiej w Giżycku odbyło się uroczyste pasowanie na przedszkolaka. Ceremonię ślubowania, a następnie akt pasowania poprzedziły występy dzieci przygotowane specjalnie na tę uroczystość.

349 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pasowanie na przedszkolaka w Giżycku' (1401 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 22 października 2015 - 09:53

Psychologiczne aspekty bycia seniorem – to był temat przewodni wczorajszego spotkania społeczno-kulturowego, zorganizowanego w ramach projektu „Zdrowe ciało, zdrowy duch”. Podczas wykładu poprowadzonego przez psychologa uczestnicy poznali m.in. wybrane teorie osobowości oraz zapoznali się z pojęciem poczucia własnej wartości i czynnikami odpowiedzialnymi za kształtowanie samooceny.

261 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kilka słów o tym, jak czas wolny spędzają seniorzy z Ełku oraz powiatu ełckiego…' (696 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Akcja wolontariacka – wydawanie posiłków

Autor: Admin Dodano: środa, 21 października 2015 - 14:14

Dzisiaj od 11 do 14 pracownicy, wolontariusze Caritas oraz pensjonariuszki Domu im. św. Ojca Pio wydawali ciepłą zupę w ełckim parku Solidarności. Wszyscy, którzy odwiedzili czerwony namiot z logo Caritas mogli także zjeść kanapki oraz napić się herbaty.

233 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Akcja wolontariacka – wydawanie posiłków ' (1255 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
17 października Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 października 2015 - 14:33

Światowy Dzień Sprzeciwu Wobec Nędzy obchodzony jest od 1987 roku z inicjatywy Międzynarodowego Ruchu ATD Czwarty Świat. W 1992 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ postanowiło ogłosić ten dzień Międzynarodowym Dniem Walki z Ubóstwem. Obchody 17 października mają uświadomić opinii publicznej potrzebę likwidacji ubóstwa we wszystkich krajach, w szczególności w krajach rozwijających się i zwrócić uwagę na fakt, że walka z ubóstwem jest warunkiem tworzenia sprawiedliwego i bezpiecznego świata w przyszłości.

324 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '17 października Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym' (1054 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263738393103113123133143153163173183193203213223233243253263273283293   >