Zajęcia kulinarne i w ogrodzie dla osób niepełnosprawnych

Autor: Admin Dodano: piątek, 31 sierpnia 2018 - 18:25

W sierpniu Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała warsztaty wyjazdowe oraz spotkanie w środowisku otwartym dla czternastu osób niepełnosprawnych z powiatu ełckiego oraz piskiego. Warsztat obejmował zajęcia kulinarne oraz edukacyjne w ogrodzie. Uczestnicy przygotowywali konfitury z jabłek, sok z malin oraz wekowali ogórki. Samodzielne przygotowanie słoików sprawiło im wiele satysfakcji.

175 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: ' Zajęcia kulinarne i w ogrodzie dla osób niepełnosprawnych' (4291 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Intensywny czas w ełckiej Caritas

Autor: Admin Dodano: piątek, 31 sierpnia 2018 - 16:05

Od 22 czerwca do 29 sierpnia ełcka Caritas zorganizowała 7 turnusów wypoczynkowych dla dzieci i młodzieży. Udział w nich wzięło ponad 400 młodych osób.

Od 22 czerwca do 19 lipca w ośrodku kolonijnym „Arka” w Orzyszu wypoczywały dzieci z Białorusi – przedstawiciele tamtejszej Polonii. Z wypoczynku w tym okresie skorzystało 210 osób. Czas spędzony w Polsce upłynął im na udziale w zajęciach edukacyjnych (język polski, wiedza o społeczeństwie), rekreacyjnych. Każda z trzech grup kolonijnych wzięła udział w dwóch wycieczkach: do Warszawy oraz Tykocina/ Supraśla. Wypoczynek dla dzieci zza naszej wschodniej granicy był organizowany w ramach projektu „Spotkajmy się w Polsce III”, współfinansowanego ze środków Kancelarii Senatu.

80 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Intensywny czas w ełckiej Caritas' (1881 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szyte na miarę

Autor: Admin Dodano: piątek, 31 sierpnia 2018 - 07:05

Ach ten nasz kochany XXI wiek! Nowoczesność, innowacyjność czy nowe technologie. Wszystko dostępne od ręki. I dlatego nie powinno nikogo dziwić duże zaskoczenie jakie pojawiło się w oczach dzieci, na wieść że w ich świetlicy pojawi się pani krawcowa, która uszyje każdemu z nich kostium.

345 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szyte na miarę' (829 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jak opowiedzieć historię o Niepodległej?

Autor: Admin Dodano: piątek, 24 sierpnia 2018 - 17:35

Na to pytanie odpowiedzi szukają dzieciaki ze świetlicy „Qvo vadis” w Ełku. Jak spojrzeć na historię Polski? Jak ją opowiedzieć? Od czego zacząć? Nad którym wydarzeniem należy się pochylić?

351 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jak opowiedzieć historię o Niepodległej?' (1130 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaproszenie dla osób niepełnosprawnych do udziału w projekcie

Autor: Admin Dodano: wtorek, 31 lipca 2018 - 16:35

Jesteś osobą z niepełnosprawnością, masz 18 lat i mieszkasz w powiecie ełckim lub piskim? Chcesz spędzić aktywnie czas i nauczyć się czegoś nowego?
Chcesz poznać nowych ludzi i miło spędzić z nimi czas?

Jesteś rodzicem lub opiekunem osoby z niepełnosprawnością?
Czy masz poczucie, że ze względu na niepełnosprawność Twojego dziecka wiele je omija? Chcesz, by spędziło czas w ciekawy sposób, ucząc się samodzielności?

145 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zaproszenie dla osób niepełnosprawnych do udziału w projekcie' (1168 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192030405060708090100110120130140150160170180190200210220230240250260270280290300310320330   >

Page created in 0,220889 Seconds