III Światowy Dzień Ubogich

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 listopada 2019 - 20:50

„Ufność nieszczęśliwych nigdy ich nie zawiedzie” (Ps 9,19) - pod takim hasłem 17 listopada 2019 r. już po raz trzeci obchodziliśmy w Ełku Światowy Dzień Ubogich. Jego obchody miały na celu budzenie wrażliwości społecznej i zachętę do niesienia pomocy ubogim. Potrzebującym należy wyjść na spotkanie. Oni czekają na nasz gest, przyjacielskie słowo, wsparcie, rozmowę. W dzisiejszych czasach konieczne jest przede wszystkim odnawianie nadziei i przywracanie zaufania.

60 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'III Światowy Dzień Ubogich' (566 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolne Koło Caritas w Białej Piskiej z pomocą Ukrainie

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 listopada 2019 - 20:45

28 października 2019 r. z okazji Nadzwyczajnego Miesiąca Misyjnego Szkołę Podstawową im. Tadeusza Kościuszki w Białej Piskiej odwiedził ks. Jan Dargiewicz – proboszcz z Rozdzielnej w diecezji odesko-symferopolskiej na Ukrainie, który pracuje tam od 2005 r. Misjonarz przyjechał na zaproszenie dyrekcji szkoły oraz opiekuna i wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas. W spotkaniu wzięli udział uczniowie klas 1-3 (I grupa) i 4-8 (II grupa). Misjonarz w ciekawy sposób opowiedział o warunkach życia na Ukrainie i trudnościach, z jakimi na co dzień borykają się mieszkańcy parafii oraz nauczył piosenki w języku ukraińskim. Następnie odpowiadał na pytania zadawane przez dzieci. Uczniowie uświadomili sobie, że wszyscy możemy być misjonarzami i pomagać przez swoją modlitwę, zaangażowanie w akcje charytatywne, adopcję na odległość i kolędowanie misyjne. Serdecznie dziękujemy ks. Janowi za świadectwo, uśmiech i słodycze.

65 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolne Koło Caritas w Białej Piskiej z pomocą Ukrainie' (4101 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Światowy Dzień Ubogich

Autor: Admin Dodano: wtorek, 12 listopada 2019 - 20:40

Te słowa Psalmu są niesamowicie aktualne i wyrażają głęboką prawdę, którą wiara wpisuje w serce najbiedniejszych: da się odnowić nadzieję straconą w obliczu niesprawiedliwości, cierpień i niepewności życia.

Obchody Światowego Dnia Ubogich w Diecezji Ełckiej mają na celu pomoc osobom w kryzysie bezdomności, a także uwrażliwienie i zachętę do codziennego niesienia pomocy ubogim.

83 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Światowy Dzień Ubogich' (812 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
XIV Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 11 listopada 2019 - 20:10

9 listopada 2019 r. podopieczni Schroniska im. św. Ojca Pio Caritas Diecezji Ełckiej i Schroniska dla Osób Bezdomnych Markot Stowarzyszenia Monar uczestniczyli w XIV Ogólnopolskiej Pielgrzymce Osób Bezdomnych na Jasną Górę. Towarzyszył im ks. Ryszard Sawicki, wicedyrektor ełckiej Caritas. Doroczne spotkanie zorganizowane zostało przez Caritas Polska i Caritas Archidiecezji Częstochowskiej. Do tronu Jasnogórskiej Pani przybyło 650 osób bezdomnych w grupach zorganizowanych przez diecezjalne Caritas, a także z ośrodków współpracujących ze schroniskami prowadzonymi przez Caritas w Polsce. Hasłem tegorocznego spotkania były słowa z Księgi Lamentacji: „Dobry jest Pan dla ufnych, dla duszy, która go szuka”.

369 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'XIV Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę' (2339 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Gala Wolontariatu 2019

Autor: Admin Dodano: czwartek, 31 października 2019 - 21:05

Gala Wolontariatu Szkolnych Kół Caritas Diecezji Ełckiej zbliża się wielkimi krokami. Już 5 grudnia 2019 r. spotkamy się w Ełku, aby wspólnie świętować Międzynarodowy Dzień Wolontariusza. Wydarzenie to wpisało się już w tradycję wolontariatu Caritas Diecezji Ełckiej, a jego punktem kulminacyjnym będzie nadanie tytułu „Szkolnego Koła Caritas Roku 2019” i rozstrzygnięcie konkursu „Miłosierdzie drogą do świętości”.

482 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Gala Wolontariatu 2019' (2588 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192030405060708090100110120130140150160170180190200210220230240250260270280290300310320330340350360370   >