Kolonie 2017

VI warsztaty w Ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone

Autor: Admin Dodano: czwartek, 28 grudnia 2006 - 10:36

23 grudnia w Ośrodku Caritas w Orzyszu zakończyły się warsztaty dzienne w ramach projektu "Indywidualne ścieżki kariery zawodowej…".

W szóstych warsztatach wzięło udział pięć osób z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności z miasta Orzysza i Giżycka. W ramach zajęć z psychologiem uczestnicy poznawali swoje mocne i słabe strony, uczyli się pokonywania i kontrolowania stresu, sposobów autoprezentacji i komunikacji oraz asertywnego zachowania. Natomiast podczas zajęć z doradcą zawodowym beneficjenci uczyli się zasad sporządzania dokumentów aplikacyjnych i przeprowadzania skutecznej rozmowy kwalifikacyjnej.

Praca nad swoim pozytywnym wizerunkiem oraz sporządzenie indywidualnych planów działania miały przede wszystkim na celu zwiększenie szans w poszukiwaniu zatrudnienia oraz polepszenie orientacji na rynku pracy. Zdobyte umiejętności uczestnicy mogli zastosować podczas wizyty w Powiatowym Urzędzie Pracy w Piszu, gdzie dokonali analizy ofert pracy, zapoznali się z możliwościami udziału w szkoleniach dla osób niepełnosprawnych oraz poznali zalety rejestracji w Urzędzie.

Warsztaty i szkolenia
2539 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'VI warsztaty w Ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone' (1905 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ostatnie warsztaty w tym roku

Autor: Admin Dodano: środa, 27 grudnia 2006 - 08:51

23 grudnia br. w Ośrodku Caritas w Augustowie uroczyście zakończono szóste dzienne warsztaty aktywizujące dla osób niepełnosprawnych, prowadzone w ramach projektu "Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych".

W przedświątecznej atmosferze dokonano podsumowania 10 dni zajęć i rozdano zaświadczenia. W godzinach popołudniowych odbyła się uroczysta wigilia, podczas której wysłuchano pięknych, polskich kolęd, przełamano się opłatkiem, złożono sobie życzenia oraz wręczono świąteczne prezenty. Uczestnicy i prowadzący opowiadali o tradycji i zwyczajach bożonarodzeniowych oraz udzielali porad dotyczących przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia.

Warsztaty i szkolenia
2380 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ostatnie warsztaty w tym roku' (2258 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PEAD 2006 w diecezji ełckiej

Autor: Admin Dodano: środa, 20 grudnia 2006 - 12:54

Od 1987 r. w krajach Unii Europejskiej funkcjonuje Europejski Program Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Podstawą realizacji tego programu jest Rozporządzenie Komisji Europejskiej 3730/87 zezwalające na bezpłatne przekazywanie osobom potrzebującym żywności pochodzacej z rezerw Unii Europejskiej przez akredytowane organizacje z terenu Wspólnoty. W Polsce są to: Caritas Polska, Polski Czerwony Krzyż, Polski Komitet Pomocy Społecznej i Federacja Polskich Banków Żywności.

3026 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PEAD 2006 w diecezji ełckiej' (1107 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie warsztatów w Orzyszu

Autor: Admin Dodano: piątek, 15 grudnia 2006 - 17:37

Ośrodek w Orzyszu zakończył kolejne, piąte już warsztaty w ramach projektu "Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych". Zajęcia odbywały się w systemie dziennym. Wzięło w nich udział pięciu uczestników, którzy odkrywali swoje możliwości i predyspozycje oraz zdobywali wiedzę na temat samych siebie. W drugim dniu warsztatów w ramach zajęć integracyjnych, uczestnicy z Augustowa, gdzie projekt realizowany jest równolegle, odwiedzili Ośrodek w Orzyszu. Wspólne ognisko było okazją do bliższego poznania, wymiany doświadczeń i dobrej zabawy.

Warsztaty i szkolenia
3204 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie warsztatów w Orzyszu' (1477 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie warsztatów w Augustowie

Autor: Admin Dodano: piątek, 15 grudnia 2006 - 17:28

12 grudnia br. w Ośrodku Caritas Diecezji Ełckiej w Augustowie zakończyły się piąte warsztaty dzienne w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych”. Tym razem 5 uczestników o umiarkowanym i znacznym stopniu niepełnosprawności odkrywało swoje zainteresowania, możliwości i atuty zawodowe. Zajęcia odbywały się w grupach oraz miały charakter spotkań indywidualnych, podczas których podopieczni Caritas opracowali swoje indywidualne plany działania. Warsztaty prowadzone przez psychologa były ukierunkowane na zwiększenie motywacji i zdolności do aktywności zawodowej beneficjentów oraz pozwoliły ocenić wewnętrzny potencjał każdej osoby. Spotkania z doradcą zawodowym umożliwiły uczestnikom rozpoznanie swoich predyspozycji zawodowych, pomogły w wyborze ścieżki zawodowej i kierunku potencjalnych szkoleń.

Warsztaty i szkolenia
2381 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie warsztatów w Augustowie' (2068 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251252253254255256257258259260261262263264265266267268269270271272273274275276277278279280281282283293303   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Page created in 1,591950 Seconds