Kolonie 2017

Przekaż 1%
tekst alternatywny

Autor: Admin Dodano: wtorek, 03 czerwca 2008 - 08:55

Na podstawie decyzji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji Nr 71/2007 z dnia 15 czerwca 2007 r. (nr sygn. DZiK-VI-632-1-72/07/JS) Caritas Diecezji Ełckiej (ul. 3-go Maja, 19-300 Ełk) przeprowadziła na terenie woj. podlaskiego i warmińsko- mazurskiego w terminie od 15 czerwca 2007 r. do 31 maja 2008 r. trzy zbiórki żywności w formie zbierania produktów żywnościowych i przekazania ich najbardziej potrzebującym osobom zamieszkałym na terenie diecezji oraz podległym placówkom prowadzonym przez ełcką Caritas. Podczas trzech zbiórek publicznych zebrano ogółem 35074,76 kg produktów żywnościowych, które zostały przekazane ok. 28 200 najbardziej potrzebującym osobom, zamieszkałym na terenie diecezji ełckiej.

2871 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ogłoszenie o wynikach zbiórek publicznych przeprowadzonych przez Caritas Diecezji Ełckiej (19-300 Ełk, ul. 3-go Maja 10) na podstawie decyzji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji Nr 71/2007 z dnia 15 czerwca 2007 r.' (12013 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spełnione marzenie Natalii i Marty

Autor: Admin Dodano: wtorek, 03 czerwca 2008 - 08:53

Dnia 28 października 2007 roku Caritas Diecezji Ełckiej uczestniczyła w akcji charytatywnej „Jestem Przyjacielem”. Tego dnia wolontariusze w całej Polsce sprzedawali płyty zespołu „Team” z piosenką „Kiedy tracisz przyjaciela”. Płyty można było nabyć w wyznaczonych miejscach na terenie diecezji. Ełcki Wolontariat Caritas z przyjemnością zaangażował się do akcji, tym bardziej, że przyświecał jej szczytny cel – wsparcie osób niepełnosprawnych.

2505 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spełnione marzenie Natalii i Marty' (290 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 27 maja 2008 - 13:56

„Troska o dziecko jest pierwszym i podstawowym sprawdzianem
stosunku człowieka do człowieka”. – Jan Paweł II

Caritas Diecezji Ełckiej wraz z Caritas Polska, Telewizją Polską oraz Urzędem Miasta w Ełku serdecznie zaprasza na III Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka. Poprzez organizację tej imprezy, nasza organizacja charytatywna pragnie zwrócić uwagę na trudną sytuację dzieci z rodzin najuboższych, dysfunkcyjnych, zaniedbanych materialnie i duchowo. Celem Caritas jest nie tylko niesienie doraźnej pomocy dzieciom (zapomogi, wyprawki szkolne, dofinansowanie obiadów, leczenie), ale uwrażliwienie społeczeństwa na potrzebę solidarności z tą jedną z najsłabszych grup społecznych.

4436 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'III OGÓLNOPOLSKI FESTYN RODZINNY POD HASŁEM „BĄDŹMY UCZNIAMI CHRYSTUSA” EŁK, 31 MAJA – PLAC JANA PAWŁA II – SERDECZNIE ZAPRASZAMY !!!' (1389 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 27 maja 2008 - 13:33

Dnia 19 maja 2008 r. podczas spotkania wolontariuszy Ełckiego Centrum Wolontariatu działającego w strukturach Caritas Diecezji Ełckiej nastąpiła oficjalna zmiana koordynatora ds. wolontariatu/ projektów. Dotychczasowy koordynator, p. Aleksandra Steczkowska (na zdjęciu po lewej stronie) przekazała swoje stanowisko p. Ewelinie Kalinowskiej (na zdjęciu po prawej stronie).

2430 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ZMIANA NA STANOWISKU KOORDYNATORA DS. WOLONTARIATU/PROJEKTÓW CARITAS DIECEZJI EŁCKIEJ' (1054 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Czcigodni Księża Proboszczowie, Drodzy Diecezjanie

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 maja 2008 - 12:41

Wszyscy jesteśmy głęboko poruszeni sytuacją mieszkańców Birmy poszkodowanych w wyniku cyklonu, który przeszedł 3 maja br. Ojciec Święty Benedykt XVI zaapelował do społeczności międzynarodowej o udzielenie "szczerej i skutecznej" pomocy mieszkańcom pokrzywdzonej kraju. Oto Jego słowa: "Wobec wszystkich powtarzam prośbę o okazanie współczucia i wielkoduszności, aby współpraca wszystkich, którzy mogą pośpieszyć z pomocą przyczyniła się do złagodzenia cierpień, jakie wywołała ta przeogromna tragedia".

Na pomoc oczekują setki tysięcy osób pozbawionych dachu nad głową, żywności, wody pitnej i lekarstw. W poczuciu solidarności z cierpiącymi, odpowiadając na apel Konferencji Episkopatu Polski, zwracam się z gorącą prośbą do wszystkich diecezjan o modlitwę i ofiary pieniężne do puszek na rzecz poszkodowanych przez cyklon mieszkańców Birmy w niedzielę 25 maja 2008 r.

Bardzo proszę, aby zebrane ofiary przekazać bezpośrednio do księgowości ełckiej Caritas lub na konto:

PKO BP S.A. O/EŁK 29 1020 4724 0000 3302 0027 2369z dopiskiem: "Birma".

Składam serdeczne "Bóg zapłać" w imieniu tych wszystkich, którzy potrzebują naszego wsparcia.
Z modlitwą i Bożym błogosławieństwem

Bp Jerzy Mazur SVD
BISKUP EŁCKI

2418 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241242243244245246247248249250251252253254255256257258259260261262263264265266267268269270271272273283293303313   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU