ROZPOCZĘCIE VI EDYCJI PROGRAMU PEAD 2009

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 lutego 2009 - 13:50

W dniu 10 lutego br. Caritas Polska w ramach Programu - „Dostarczanie Żywności dla Najuboższej Ludności Unii Europejskiej 2009” podpisała z Agencją Rynku Rolnego umowę na dostarczanie i dystrybucję gotowych artykułów spożywczych do organizacji charytatywnych. Dzięki tej umowie, diecezje na terenie całej Polski po raz szósty za pośrednictwem Parafialnych Zespołów Caritas i innych placówek, będą zajmowały się przekazywaniem żywności osobom najuboższym. Program PEAD to największy projekt realizowany na skalę ogólnopolską, skierowany bezpośrednio do osób najbardziej potrzebujących.

3969 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ROZPOCZĘCIE VI EDYCJI PROGRAMU PEAD 2009 ' (5059 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA 2009

Autor: Admin Dodano: piątek, 20 lutego 2009 - 07:47

Powołując się na hasło pracy duszpasterskiej na rok 2008/2009 „Otoczmy troską życie”, Caritas Diecezji Ełckiej pragnie włączyć się w dzieło Jałmużny Wielkopostnej poprzez rozprowadzenie skarbonek Caritas wśród dzieci, młodzieży, osób dorosłych i rodzin.W okresie Wielkiego Postu prawie każdy z nas ma jakieś postanowienie; staramy się np: więcej modlić za bliskich, częściej odmawiać różaniec, osoby uzależnione próbują walczyć z nałogiem alkoholowym lub nikotynowym, a dzieci często postanawiają nie kupować słodyczy.

3717 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA 2009' (758 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Projekt dla osób niepełnosprawnych ruchowo

Autor: Admin Dodano: środa, 11 lutego 2009 - 08:27

Caritas Diecezji Ełckiej rozpoczyna małymi krokami kolejny projekt skierowany do osób niepełnosprawnych. Program „Wsparcie osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy”, współfinansowany przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, jest realizowany na terenie Archi/diecezji Białostockiej, Ełckiej, Drohiczyńskiej, Łódzkiej, Bydgoskiej, Rzeszowskiej, Koszalińsko-Kołobrzeskiej, Częstochowskiej, Sosnowieckiej w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Integracji oraz Fundacją Polskich Kawalerów Maltańskich w Warszawie POMOC MALTAŃSKA.

2902 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Projekt dla osób niepełnosprawnych ruchowo ' (1046 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
SAM DECYDUJ, NA CO IDĄ TWOJE PODATKI

Autor: Admin Dodano: wtorek, 10 lutego 2009 - 13:53

PRZEKAŻ 1 % NA SZCZYTNY CEL
- DLA POTRZEBUJĄCYCH
POMÓZ IM ODZYSKAĆ RADOŚĆ ŻYCIA

Zgodnie z ustawą o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz znowelizowaną ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych, każdy podatnik ma możliwość przekazania 1 % swojego podatku organizacji pożytku publicznego za poprzedni rok podatkowy, zamiast budżetowi państwa.

Jak przekazać 1 % podatku na rzecz Caritas Polska?

2918 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'SAM DECYDUJ, NA CO IDĄ TWOJE PODATKI' (1765 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
EUROPEJSKI PROGRAM POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ PEAD 2009

Autor: Admin Dodano: wtorek, 10 lutego 2009 - 13:27

„Czynienie dobra dla drugiego człowieka jest początkiem Twojego szczęścia”

W lutym br. Caritas Diecezji Ełckiej rozpoczyna szóstą edycję programu PAED -dostarczania żywności dla najuboższej ludności Unii Europejskiej. Caritas Polska i 44 Caritas diecezjalne po raz kolejny będą uczestniczyć w programie, który ma na celu udzielanie pomocy osobom najbiedniejszym – osobom bezrobotnym, rodzinom wielodzietnym i dysfunkcyjnym, osobom, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej. Dzięki tej pomocy, często jedynej, ludzie potrzebujący nie tracą wiary w drugiego człowieka.

4519 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'EUROPEJSKI PROGRAM POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ PEAD 2009' (2795 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241242243244245246247248249250251252253254255256257258259260261262263264265266267268269270271281291301311321331   >