Podarujmy dzieciom wakacje

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 czerwca 2010 - 09:45

W okresie wakacyjnym diecezjalna Caritas pragnie zorganizować wypoczynek letni dzieciom, które pochodzą z terenów popowodziowych. Od 28 czerwca do 5 lipca br. zachęcamy gorąco do wysyłania SMS charytatywnego o treści „Pomagam”; pod nr 72 052 (2,44 zł z VAT), z którego środki finansowe zebrane w tym terminie będą przeznaczone na organizację kolonii dla dzieci powodzian w ośrodkach wakacyjnych ełckiej Caritas. Dodatkowo już po raz kolejny, nasza organizacja charytatywna organizuje wypoczynek letni dla dzieci litewskich i białoruskich polskiego pochodzenia oraz dzieci z ubogich i wielodzietnych rodzin zamieszkujących diecezję. W tegorocznych koloniach będzie uczestniczyć około 500 dzieci z ponad stu parafii w wieku 10-16 lat. Razem odbędzie się dziewięć turnusów a każdy potrwa osiem dni. Pierwsze turnusy rozpoczną się już 28 czerwca.

Wakacyjna akcja Caritas
1935 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podarujmy dzieciom wakacje' (1015 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ks. Dariusz Kruczyński członkiem Prezydium Caritas w Polsce

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 czerwca 2010 - 09:35

W dniach 14-15 czerwca 2010 r. w Ośrodku Rekolekcyjno-Konferencyjnym Archidiecezji Łódzkiej spotkali się dyrektorzy diecezjalnych Caritas z całej Polski. W spotkaniu wziął udział przedstawiciel Caritas Europa, który odwiedza miejsca szczególnie dotknięte powodzią. Głównym przedmiotem obrad Zgromadzenia dyrektorów była sytuacja na terenach objętych powodzią. Dyrektorzy opracowywali plan dalszych działań pomocowych dla poszkodowanych przez wodę i osuwiska.

5711 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ks. Dariusz Kruczyński członkiem Prezydium Caritas w Polsce' (1479 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Niezapomniany piknik

Autor: Admin Dodano: piątek, 25 czerwca 2010 - 09:33

Dzień Dziecka to radosne święto wszystkich dzieci, obchodzone od ponad pół wieku, na stałe wpisało się w kalendarz dni świątecznych. Jest to święto, podczas którego każde dziecko, te małe i duże, powinno poczuć się wyjątkowo. Dnia 30 maja 2010 roku możliwość niezwykle mile spędzonego dnia otrzymali wychowankowie ełckiego Domu św. Faustyny.

2441 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Niezapomniany piknik' (2098 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie Wakacyjnej Zbiórki Żywności

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 21 czerwca 2010 - 06:16

Na mocy decyzji z dnia 16 czerwca 2010 r. wydanej przez Prezydenta Miasta Ełku (BOC.5022/6/10), Caritas Diecezji Ełckiej (ul. 3 Maja 10, 19-300 Ełk) w dniach 17-18 czerwca br. zorganizowała zbiórkę żywności. W 25 sklepach na terenie miasta Ełku, 160 wolontariuszy zbierało produkty żywnościowe do specjalnie oznakowanych kartonów.

1668 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie Wakacyjnej Zbiórki Żywności' (1786 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomagamy powodzianom

Autor: Admin Dodano: sobota, 19 czerwca 2010 - 19:18

27 maja br. diecezjalna Caritas ogłosiła apel o pomoc dla powodzian. W wielu regionach Polski po ulewnych i długotrwałych deszczach sytuacja była i jest nadal dramatyczna. Na wsparcie oczekuje tysiące rodzin, które straciły dach nad głową i dorobek całego swojego życia. Wśród potrzebujących są dzieci, osoby niepełnosprawne, chore, starsze wymagające szczególnej opieki i troski. Dzięki zaangażowaniu diecezjan i darczyńców, ełcka Caritas wysłała już na południe Polski do Sandomierza i Tarnowa dwa tiry wypełnione niezbędnymi dla powodzian artykułami. Wśród przygotowanych przez pracowników i wolontariuszy darów znalazły się odzież, koce, pościel, ręczniki, obuwie, zabawki i środki chemiczne ofiarowane przez diecezjan oraz meble, kuchenki gazowe, lodówki, woda mineralna, żywność, opakowania jednorazowe, witaminy, lekarstwa, itp.

1741 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy powodzianom' (803 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221222223224225226227228229230231232233234235236237238239240241242243244245246247248249250251252253263273283293303313323333343   >