Spotkanie organizacyjne opiekunów Szkolnych Kół Caritas

Autor: Admin Dodano: środa, 26 października 2011 - 10:02

Szkolne Koła Caritas są organizacjami uczniowskimi działającymi na terenie szkoły, które włączają się w działalność charytatywną, opiekuńczą i wychowawczą prowadzoną przez Caritas Diecezjalną. Ich głównym celem jest zaspokajanie duchowych i społecznych potrzeb młodego pokolenia katolików oraz podejmowanie przez nich dzieł miłosierdzia.

2734 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie organizacyjne opiekunów Szkolnych Kół Caritas' (1676 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Serdecznie dziękujemy za przekazanie 1%

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 października 2011 - 14:49

Do kwietnia b.r. mieli Państwo możliwość zadecydowania o przekazaniu 1% swego podatku należnego za poprzedni rok podatkowy na rzecz organizacji pożytku publicznego. Ponad 10 mln podatników skorzystało ze swojego prawa i przekazało stowarzyszeniom i fundacjom 400,2 mln zł, co stanowi ponad 38 procent ogółu podatników. To najwyższa kwota, jaką organizacje pozarządowe otrzymały w historii. W roku ubiegłym suma ta wyniosła około 357 mln zł. Zmniejszyła się średnia kwota przekazana na rzecz tych organizacji z 41 do 39 zł

2619 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Serdecznie dziękujemy za przekazanie 1%' (3780 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariat sposobem na samotność i nudę

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 października 2011 - 14:35

To jedna z najwspanialszych nagród, jakimi obdarowuje nas życie, że żaden człowiek nie może szczerze pomóc innemu, nie pomagając samemu sobie
- Ralph Waldo Emmerson

Czym jest wolontariat wie prawie każdy. Jednak tylko niewielu z nas decyduje się by zostać wolontariuszem. O fakcie, że wolontariat jest nie tylko korzystnym i uczynnym, ale także sprawiającym radość zajęciem, przekonały się dwie wolontariuszki Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas. O swojej przygodzie z wolontariatem, potrzebie pomocy potrzebującym i dzieleniu się swoim czasem wolnym opowiadają Paulina Stasiewicz i Mariola Kottlenga.

3148 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariat sposobem na samotność i nudę' (3638 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„A To Polska właśnie”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 października 2011 - 14:26

W terminie od 19 września do 28 września Caritas Diecezji Ełckiej gościła w swoich progach niecodziennych gości – delegację z Korei Południowej realizowaną w ramach projektu A To Polska właśnie w ramach polsko-koreańskiej wymiany młodzieży. Pobyt koreańskiej grupy miał charakter edukacyjno-kulturowy i był formą rewizyty, jaką polska delegacja złożyła w Seulu na przełomie czerwca i lipca br. Program pobytu w Polsce obejmował m.in. sześciodniowy pobyt w Ełku i okolicach, wycieczkę do Gdańska i Warszawy.

1552 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„A To Polska właśnie”' (6260 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Przedszkolaki pomagają

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 października 2011 - 11:09

W ramach obchodów Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem, który świętowano 16 października 2011 roku, Miejskie Przedszkole „Słoneczna Ósemka” zorganizowało zbiórkę żywności dla osób najbardziej potrzebujących. Każdy przedszkolak miał okazję podzielić się, przynosząc do przedszkola wybrany produkt długoterminowej ważności spożycia. Taka akcja jest doskonałą okazją do uwrażliwiania na potrzeby innych już od najmłodszych lat. Dzieci chętnie włączyły się w zbiórkę żywności i z radością dokładały kolejne produkty do przeznaczonych na zbiórkę kartonów. Paczki z żywnością zostały uroczyście przekazane organizacji Caritas Diecezji Ełckiej, aby stamtąd mogły trafić pod właściwy adres.

1250 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przedszkolaki pomagają' (1506 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221222223224225226227228229230231232233234235236237238239240241242243244245246247248249259269279289299309319329339349359369   >