Nie odwracaj wzroku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 13 marca 2012 - 11:25

Marzec to szczególny okres roku. Zima wydaje się być już za nami i wszyscy z wytęsknieniem oczekujemy wiosny. Czas ten jednak dla Osób Bezdomnych, pozbawionych schronienia nie należy do najłaskawszych, szczególnie wtedy gdy temperatura za oknami spada nocą poniżej zera. Dlatego też powinniśmy zwracać większą uwagę na osoby przebywające w pustostanach czy koczujące w altanach ogrodowych, bez względu na to, czy są pod wpływem alkoholu, czy nie. W sytuacji, gdy na swojej drodze spotkamy taką osobę powinniśmy niezwłocznie powiadomić o tym fakcie odpowiednie służy (policja, straż miejska) lub wskazać tym osobom miejsce, gdzie mogą znaleźć schronienie i przetrwać ten czas.

1894 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nie odwracaj wzroku' (1453 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Moda na wolontariat

Autor: Admin Dodano: piątek, 09 marca 2012 - 07:19

Przyjdź i przekonaj się jak wygląda praca wolontariusza!

W dniach od 8 marca do 16 marca 2012 roku w Parku Solidarności
w Ełku pod pomnikiem „Poległym za wolną i niezawisłą Polskę”
(od ul. Mickiewicza) odbędzie wystawa fotograficzna pod nazwą
„Moda na wolontariat”. Wystawa prezentuje działania realizowane
w ramach projektu „Transgraniczny wolontariat w obszarze euroregionu Niemen”, dzięki wsparciu udzielonemu przez Norwegię poprzez dofinansowanie ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego
oraz budżetu Państwa.

Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć reportażowych dokumentujących pracę
filantropijną oraz do wstąpienia w szeregi wolontariatu!

Chętnych przyszłych wolontariuszy prosimy o zgłaszanie się do siedziby Caritas
Diecezji Ełckiej przy ul. 3 Maja 10.

1879 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Mariampol – różne oblicza wolontariatu

Autor: Admin Dodano: czwartek, 08 marca 2012 - 14:40

Dnia 2 marca 2012 roku odbył się wyjazd na Litwę, w którym wzięli udział wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej. W projekcie wzięło udział dziesięciu wolontariuszy, którzy wyróżniali się swoją aktywnością na rzecz osób potrzebujących wsparcia. Dodatkowo podczas pobytu swoją pomocą służyła młodzież litewska – wolontariusze Caritas Diecezji Wyłkowyszki. Program został ściśle opracowany we współpracy z koordynatorem ds. wolontariatu na terenie Polski oraz koordynatorem ds. wolontariatu na terenie Litwy.

1341 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Mariampol – różne oblicza wolontariatu ' (4220 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Transgraniczny Wolontariat w Euroregionie Niemen

Autor: Admin Dodano: środa, 29 lutego 2012 - 14:53

Trwa obecnie realizacja projektu „Transgraniczny wolontariat w obszarze Euroregionu Niemen” realizowanego przez Caritas Diecezji Ełckiej w trójsektorowym partnerstwie: Polską, Litwą i Białorusią.

2130 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Transgraniczny Wolontariat w Euroregionie Niemen' (2405 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wielkanocne Dzieło Caritas – Paschaliki 2012

Autor: Admin Dodano: wtorek, 28 lutego 2012 - 09:25

Wielki Post to okres, kiedy czujemy, że nadchodzi czas Zmartwychwstania Chrystusa naszego Zbawiciela i zbliżające się Święta Wielkanocne. Każdy z nas wie, że każdego dnia powinniśmy być wzorowymi chrześcijanami, ale okres przedświąteczny to szczególny czas, kiedy zatrzymujemy się na chwilę, ulegamy refleksji nad własnym życiem, kontemplujemy w modlitwie i niejednokrotnie obiecujemy sobie, że będziemy postępować zgodnie z przykazaniami bożymi. Wychodzi nam to różnie, ale staramy się i to jest pół sukcesu.

2801 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkanocne Dzieło Caritas – Paschaliki 2012' (791 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211212213214215216217218219220221222223224225226227228229230231232233234235236237238239249259269279289299309319329339349359369   >