Pomóżmy małemu Andrzejowi

Autor: Admin Dodano: piątek, 21 września 2018 - 13:59

Jednym z zadań Kościoła jest niesienie pomocy osobom chorym i cierpiącym. Wsparcie duchowe i finansowe w leczeniu, czy rehabilitacji jest przejawem naszej solidarności z osobą, która potrzebuje pomocy. Zwłaszcza ratowanie życia dziecka wymaga szczególnej troski i wrażliwości. Mały człowiek jest zależny od ludzi dorosłych i nie jest w stanie pokonać choroby bez wsparcia bliskich, a niejednokrotnie wymaga też pomocy społeczeństwa.

130 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomóżmy małemu Andrzejowi' (1212 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 17 września 2018 - 18:50

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza Opiekunów i Asystentów Kościelnych Szkolnych Kół Caritas oraz Osoby, które chciałyby rozpocząć działalność wolontariacką w ramach SKC na warsztaty szkoleniowo-formacyjne „Pomagać z sercem” w dniu 10 października 2018 r. (środa), które odbędą się w Ełku przy ul. ks. prał. Mariana Szczęsnego 1 (siedziba Caritas Diecezji Ełckiej).

Parafialne Zespoły Caritas
169 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Warsztaty szkoleniowo-formacyjne dla Opiekunów Szkolnych Kół Caritas "Pomagać z sercem"' (1118 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: sobota, 15 września 2018 - 16:45

Dnia 15 września, we wspomnienie Matki Bożej Bolesnej członkowie Odnowy w Duchu Świętym spotkali się na Diecezjalnym Dniu Jedności w Ełku. Z pomocą w organizacji spotkania pośpieszyli im młodzi wolontariusze ze Szkolnego Koła Caritas im. św. Jadwigi Królowej przy Zespole Szkół nr 2 im. K.K. Baczyńskiego w Ełku.

92 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Młodzi wolontariusze Caritas na Diecezjalnym Dniu Jedności Odnowy w Duchu Święty' (768 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
KROMKA CHLEBA DLA SĄSIADA

Autor: Admin Dodano: piątek, 14 września 2018 - 12:51

„Caritas” jest miłością mądrą i praktyczną, dostrzega potrzeby osób ubogich i stara się traktować ich indywidualnie według życiowego miejsca i potrzeb. Takie rozumienie miłości stało się impulsem do powstania akcji „Kromka Chleba dla sąsiada”. Ma ona na celu wsparcie samotnych starszych osób w przeżywaniu codzienności oraz uwrażliwienie społeczeństwa na ich los. Dlatego też Caritas Diecezji Ełckiej w harmonogram swoich działań wpisała i realizuje od 2017 w/w akcję. Każdego roku ełcka Caritas przeprowadza 3 zbiórki żywności pod hasłem "TAK, POMAGAM" (Wielkanocną, Wakacyjną, Bożonarodzeniową) i Kromkę Chleba dla Sąsiada.

151 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'KROMKA CHLEBA DLA SĄSIADA' (855 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Czy podróże kształcą?

Autor: Admin Dodano: czwartek, 06 września 2018 - 13:55

Warszawa? Kolejny raz? A po co? A po to, że ile razy jesteśmy w Warszawie, tyle razy odkrywamy miejsca w których jeszcze nie byliśmy. Chociażby po to, żeby być w Muzeum Wojska Polskiego. Pobyt tutaj okazał się przysłowiowym „strzałem w dziesiątkę”. Otóż, 120 minutowa lekcja z eksponatami „Nie tylko hełm – wojskowe nakrycia głowy” była tak bardzo ciekawa, że dzieciaki zapomniały o upływającym czasie. A w programie jeszcze zwiedzanie muzeum i Łazienki Królewskie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że spora grupa dzieciaków to uczniowie klas I-III, i to one miały dużo pytań o eksponaty :) mimo, że w tych klasach nie ma jeszcze historii!

575 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czy podróże kształcą?' (6392 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192939495969798999109119129139149159169179189199209219229239249259269279289299309319329339   >

Page created in 2,190587 Seconds