DRUGIE SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 marca 2011 - 06:25

Formacja daje gwarancję istnienia każdej wspólnoty.

Caritas Diecezji Ełckiej w dniu 5 marca b.r., po raz drugi w tym roku, zorganizowała szkolenie Parafialnym Zespołom Caritas. Spotkanie odbyło się w dwóch miejscowościach: w Ełku, gdzie spotkaniu przewodniczył ks. dr Maciej Gilewski – wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej oraz w Augustowie, gdzie spotkanie poprowadził ks. Jacek Nogowski – dyrektor Domu Księży Emerytów. W obu szkoleniach uczestniczyła Anna Rudzińska – opiekun Parafialnych Zespołów Caritas. Frekwencja przybyłych był bardzo wysoka. W sumie przybyło ponad 120 osób.

Parafialne Zespoły Caritas
2822 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DRUGIE SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS' (1909 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ROZPOCZĘCIE VIII EDYCJI PROGRAMU PEAD 2011

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 marca 2011 - 06:20

W dniach 2 i 3 marca br. w Ośrodku Edukacyjno – Charytatywnym Diecezji Radomskiej „EMAUS” w Turnie k/Białobrzegów odbyło się spotkanie koordynatorów i osób biorących udział w realizowaniu programu „Dostarczanie nadwyżek żywności dla najuboższej ludności UE PEAD 2011” z terenu całej Polski. Organizatorem spotkania była Caritas Polska, a dwudniowe szkolenie poprowadziła pani Elżbieta Sztabler – koordynator PEAD.

Parafialne Zespoły Caritas
3044 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ROZPOCZĘCIE VIII EDYCJI PROGRAMU PEAD 2011 ' (2615 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Żyj z pasją i zarażaj innych”

Autor: Admin Dodano: piątek, 04 marca 2011 - 11:14

Caritas Diecezji Ełckiej z przyjemnością pragnie poinformować, że realizuje projekt „Żyj z pasją i zarażaj innych” w ramach programu „Perfekta mój talent” współfinansowany przez Fundację Przyjaciółka. Bezpośrednimi adresatami projektu jest młodzież, która regularnie uczęszcza do Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II "Bóg jest miłością" w Piszu, przy ul. Armii Krajowej 2. Adresatami projektu są dzieci w wieku od 7 do 15 lat, które uczą się w szkołach podstawowych i gimnazjalnych, zamieszkujący na terenie miasta Pisza.

2616 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Żyj z pasją i zarażaj innych”' (1009 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ABS w sieci

Autor: Admin Dodano: środa, 02 marca 2011 - 08:12

8 lutego obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Bezpiecznego Internetu. Jednocześnie było to podsumowanie pierwszego etapu projektu realizowanego przez Caritas Diecezji Ełckiej, „ABS w sieci czyli Akademia Bezpiecznego Surfowania”.

1709 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ABS w sieci' (2244 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Projekt „Praca polskich kobiet w Niemczech”

Autor: Admin Dodano: środa, 02 marca 2011 - 07:59

Od szeregu lat kobiety z Polski pracują w niemieckich domach jako pomoce domowe, opiekując się osobami chorymi lub potrzebującymi wsparcia. Są one zatrudniane najczęściej nielegalnie i nie mają zapewnionej należytej ochrony socjalnej. Mimo to Polki podejmują pracę za granicą, gdyż w wielu przypadkach stanowi ona jedyne źródło utrzymania i egzystencji ich rodziny. Praca dla tych kobiet wiąże się z okresowymi wyjazdami i rozłąką z rodziną. Jednocześnie w Niemczech rośnie zapotrzebowanie na taki model opieki. Osoby starsze pragną bowiem pozostać w swoim dotychczasowym otoczeniu domowym. Tymczasem rodziny niemieckie często nie są w stanie zapewnić stałej opieki, ze względu na pracę lub inne miejsce zamieszkania.

5224 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Projekt „Praca polskich kobiet w Niemczech”' (2099 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201202203204205206207208209210211212213214215216217218219220221222223224225226227237247257267277287297307317327   >