Dożywianie dzieci i młodzieży

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 listopada 2011 - 09:29

Caritas Diecezji ełckiej niesie pomoc wszystkim osobom potrzebującym. Jest ona świadczona w wielu formach, m.in. poprzez wydawanie paczek z żywnością, pomoc osobom niepełnosprawnym, chorym oraz osobom bezdomnym. Wiele uwagi poświęcamy dzieciom i młodzieży mieszkającym w naszej diecezji. Z myślą o nich organizujemy wyjazdy kolonijne, prowadzimy placówki opiekuńczo – wychowawcze (Ełk, Augustów, Olecko, Pisz, Orłowo) oraz dzienne punkty opieki prowadzone w Ełku, Augustowie oraz Giżycku. Każda ze świetlic oferuje szeroką gamę zajęć dla podopiecznych do nich uczęszczających (pracownie komputerowe z dostępem do Internetu, siłownie, stoły bilardowe, pomieszczenia do zabaw dla najmłodszych). Dodatkowo staramy się realizować działania o charakterze edukacyjnym, np. zajęcia poświecone mniejszościom narodowym i etnicznym; nauka tańca, gry na gitarze, pływania.

2747 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dożywianie dzieci i młodzieży' (954 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomoc osobom bezdomnym

Autor: Admin Dodano: środa, 26 października 2011 - 10:22

Bezdomność jest zjawiskiem społecznym, które odnosi się do osób pozbawionych stałego miejsca zamieszkania, schronienia. Wśród najczęstszych powodów takiego stanu rzeczy można wymienić alkoholizm, narkotyki, brak środków finansowych, niezaradność życiową, pobyt w zakładzie karnym. Bezdomność dotyka coraz większej liczby osób bez względu na wiek czy płeć. Zjawisko to jest szczególnie zauważalne w takich miejscach, jak dworce, klatki schodowe, opuszczone budynki czy garaże.

2648 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc osobom bezdomnym' (1778 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie organizacyjne opiekunów Szkolnych Kół Caritas

Autor: Admin Dodano: środa, 26 października 2011 - 10:02

Szkolne Koła Caritas są organizacjami uczniowskimi działającymi na terenie szkoły, które włączają się w działalność charytatywną, opiekuńczą i wychowawczą prowadzoną przez Caritas Diecezjalną. Ich głównym celem jest zaspokajanie duchowych i społecznych potrzeb młodego pokolenia katolików oraz podejmowanie przez nich dzieł miłosierdzia.

2695 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie organizacyjne opiekunów Szkolnych Kół Caritas' (1676 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Serdecznie dziękujemy za przekazanie 1%

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 października 2011 - 14:49

Do kwietnia b.r. mieli Państwo możliwość zadecydowania o przekazaniu 1% swego podatku należnego za poprzedni rok podatkowy na rzecz organizacji pożytku publicznego. Ponad 10 mln podatników skorzystało ze swojego prawa i przekazało stowarzyszeniom i fundacjom 400,2 mln zł, co stanowi ponad 38 procent ogółu podatników. To najwyższa kwota, jaką organizacje pozarządowe otrzymały w historii. W roku ubiegłym suma ta wyniosła około 357 mln zł. Zmniejszyła się średnia kwota przekazana na rzecz tych organizacji z 41 do 39 zł

2527 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Serdecznie dziękujemy za przekazanie 1%' (3780 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariat sposobem na samotność i nudę

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 października 2011 - 14:35

To jedna z najwspanialszych nagród, jakimi obdarowuje nas życie, że żaden człowiek nie może szczerze pomóc innemu, nie pomagając samemu sobie
- Ralph Waldo Emmerson

Czym jest wolontariat wie prawie każdy. Jednak tylko niewielu z nas decyduje się by zostać wolontariuszem. O fakcie, że wolontariat jest nie tylko korzystnym i uczynnym, ale także sprawiającym radość zajęciem, przekonały się dwie wolontariuszki Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas. O swojej przygodzie z wolontariatem, potrzebie pomocy potrzebującym i dzieleniu się swoim czasem wolnym opowiadają Paulina Stasiewicz i Mariola Kottlenga.

3111 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariat sposobem na samotność i nudę' (3638 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191192193194195196197198199200201202203204205206207208209210211212213214215216217218219220221222223233243253263273283293303313323333343   >