Pomoc dla Białorusi

Autor: Admin Dodano: piątek, 22 lutego 2013 - 18:09

Caritas Diecezji Ełckiej od wielu już lat współpracuje z Medical Aid for Poland Fund. Dzięki wsparciu finansowemu ww. fundacji, udało się zakupić artykuły pielęgnacyjno – higieniczne dla podopiecznych Centrum Korekcyjno – Pedagogicznej Pomocy i Rehabilitacji w Grodnie. Artykuły zostały odebrane z siedziby ełckiej Caritas przez przedstawicieli grupy dobroczynnej działającej przy Duszpasterstwie Akademickim m. Grodna, która współpracuje z tą placówką.

1914 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc dla Białorusi' (1153 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Międzyszkolny konkurs plastyczno-literacki „Otwieramy serca dla ludzi chorych”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 21 lutego 2013 - 14:18

W dniu 11 lutego obchodzimy corocznie Światowy Dzień Chorych, który stanowi okazję do refleksji nad tajemnicą cierpienia, zwróceniem szczególnej uwagi na problemy ludzi dotkniętych chorobą lub kalectwem, a także do szczególnej modlitwy za tych, którzy dźwigają krzyż cierpienia fizycznego i duchownego oraz za pracowników służby zdrowia, opiekunów, wolontariuszy, którzy bezinteresownie poświęcają swój czas, zdrowie, umiejętności, talenty i siły, aby nieść pomoc chorym.

2324 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Międzyszkolny konkurs plastyczno-literacki „Otwieramy serca dla ludzi chorych”' (6260 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Obchody XXI Światowego Dnia Chorego

Autor: Admin Dodano: czwartek, 21 lutego 2013 - 13:27

"Idź, i ty czyń podobnie"
(Łk 10, 37)

Światowy Dzień Chorego ustanowił Jan Paweł II w 1992 r. i wyznaczył na obchody tego Dnia wspomnienie objawienia Matki Bożej w Lourdes, które przypada 11 lutego. Dzień ten stał się wezwaniem do całego Kościoła powszechnego, aby poświęcić jeden dzień w roku modlitwie, refleksji i dostrzeżeniu miejsca tych, którzy cierpią na duszy i na ciele. Ma on przede wszystkim na celu „uwrażliwienie ludu Bożego i - w konsekwencji - wielu katolickich instytucji działających na rzecz służby zdrowia oraz społeczności świeckiej na konieczność zapewnienia lepszej opieki chorym; pomagania chorym w dowartościowaniu cierpienia na płaszczyźnie ludzkiej, a przede wszystkim na płaszczyźnie nadprzyrodzonej; włączenie w duszpasterstwo służby zdrowia wspólnot chrześcijańskich, rodzin zakonnych, popieranie coraz cenniejszego zaangażowania wolontariatu..."

1831 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Obchody XXI Światowego Dnia Chorego' (1841 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
WSPÓLNA AKCJA CARITAS Z FIRMĄ TESCO

Autor: Admin Dodano: środa, 20 lutego 2013 - 13:25

Dzięki inicjatywie Firmy TESCO Caritas Diecezji Ełckiej w dniach 22-23 i 24 lutego br( piątek, sobota, niedziela) przeprowadzi zbiórkę żywności. Ma ona na celu pomoc osobom i rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej, ale nie tylko w okresie świąt. Każdego dnia do naszej instytucji zgłaszają się osoby, które nie mają co jeść. To prawda, która dla nas osób pracujących jest bardzo bolesna. Staramy się w miarę naszych możliwości udzielać pomocy każdemu.

1842 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WSPÓLNA AKCJA CARITAS Z FIRMĄ TESCO' (825 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Bezdomność – to może dotknąć też Ciebie!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 lutego 2013 - 11:51

Bardzo niskie temperatury, przejmujący chłód to wrogowie osób bezdomnych, które pozbawione schronienia, są szczególnie narażone na odmrożenia czy wychłodzenie organizmu. Dlatego też należy pamiętać o tym, że kiedy spotkamy osoby koczujące w pustostanach, powinniśmy niezwłocznie powiadomić o tym fakcie policję czy straż miejską. Osoby bezdomne są przekonane o swoim wykorzenieniu społecznym i dlatego trzymają się na uboczu. Według danych Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Olsztynie (ROPS), liczba osób bezdomnych na terenie miasta Ełku wynosi 28 osób w tym, 22 mężczyzn, 5 kobiet oraz 1 dziecko (dane z września 2012 roku).

2344 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Bezdomność – to może dotknąć też Ciebie!' (1409 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191192193194195196197198199200201202203204205206207208209210211212213214215216217227237247257267277287297307317327337347357367   >