I Forum Przedsiębiorczości Północno – Wschodniej

Autor: Admin Dodano: sobota, 09 czerwca 2018 - 17:55

1 czerwca 2018 roku Ełk stał się miejscem rozmów o przedsiębiorczości na Mazurach i Podlasiu. W Ełckim Centrum Kultury odbyło się I Forum Przedsiębiorczości Północno – Wschodniej. Jego celem było nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń przedsiębiorców, samorządowców, przedstawicieli organizacji społecznych i uczelni oraz poruszenie istotnych kwestii gospodarczych i społecznych, mających znaczenie dla naszego regionu.

Organizatorem wydarzenia była Caritas Diecezji Ełckiej. – (…) przedsiębiorczość potrzebuje jeszcze rozwoju, żebyśmy mogli mówić, że bieda od nas odchodzi. Bo im mniej biedy, tym więcej przedsiębiorczości. Im więcej biznesu, tym mniej potrzebujących. Caritas Diecezji Ełckiej zależy, żeby biedy było mniej. (…) Chciałbym kiedyś powiedzieć, że wszyscy mają wystarczająco, aby dobrze żyć, dobrze prosperować i nie potrzebują przychodzić i prosić o pomoc – zaznaczył ks. Dariusz Kruczyński, dyrektor ełckiej Caritas.

Uczestnicy forum wzięli udział w trzech panelach dyskusyjnych:

- Przedsiębiorczość a rozwój regionalny. Bezpieczeństwo wewnętrzne szansą rozwoju przedsiębiorczości

- Wykluczenie infrastrukturalne barierą rozwoju regionu. Bezpieczeństwo a biznes?

- Rynek pracy a edukacja, rodzina a profilaktyka zdrowotna.

Rozmowy i przemówienia skupiały się przede wszystkim na problemie wykluczenia infrastrukturalnego, rynku pracy oraz edukacji. Brak osób do pracy uczestnicy spotkania wymienili jako ważny czynnik wpływających na rozwój lokalnych przedsiębiorstw. - Nie jest łatwo zachęcić przedsiębiorców do inwestowania w Polskę północno- wschodnią. Mam nadzieję, że przy pomocy Ministerstwa Edukacji będziemy tutaj tworzyć szkoły, które będą kształcić specjalistów, bo to jest w tym momencie bardzo potrzebne – podkreślił Andrzej Zadrożny, Prezes POL-FOODS Sp. z o.o.

Wiele uwagi poświecono możliwości współpracy biznesu z samorządem. Podkreślano, że samorząd musi zrozumieć cele i założenia biznesu, a biznes musi zrozumieć to, jakie uwarunkowania ma samorząd. - Uważam to za bardzo ważną płaszczyznę. Co miesiąc spotykam się z przedsiębiorcami (…) i rozmawiam o problemach i jak je rozwiązywać. (..) Chcemy, aby samorząd giżycki był gwarantem pewnej stabilności i przewidywalności w prowadzeniu biznesu – zaznaczył Wojciech Karol Iwaszkiewicz, Burmistrz Giżycka. Jako przykład współpracy i udogodnień skierowanych do przedsiębiorców burmistrz wskazał wprowadzenie ulgi podatkowej dla przedsiębiorców działających w branżach o charakterze sezonowym, dzięki której przedsiębiorca ma możliwość utrzymania zatrudnienia przez cały rok.

Paneliści rozmawiali również o bezpieczeństwie wewnętrznym, które ma gwarantować stabilny rozwój już istniejącego biznesu i zachęcać do inwestowania na Mazurach i Podlasiu. Do Ełku ma zostać doprowadzona sieć gazowa. - To przyłączenie powinno zostać wykonane w 2021 roku. Wtedy to dostęp do sieci będzie w pełni możliwy. Tutaj apel do włodarzy i samorządowców! Spróbujcie państwo rozbudować sieć do tego czasu na tym gazie LNG (…), żeby to połączenie dawało pożytek wszystkim – zachęcał Piotr Woźniak, Prezes PGNiG S.A.

Podczas spotkania istniała możliwość promocji marek, usług oraz produktów przez wystawców. W sali wystawienniczej Sponsorzy i Partnerzy prezentowali swoją ofertę. Rozdawano również przygotowaną przez organizatora we współpracy z samorządami ofertę inwestycyjną kilkunastu gmin oraz dyskutowano o potencjale Polski północno-wschodniej. - Warto się spotkać i porozmawiać o potencjale, który tkwi w naszym regionie. (…) Nasz region jest traktowany jako region ekologiczny, gdzie jest dużo jezior i lasów. W związku z tym ten biznes musi być dopasowany do natury, która dała nam taki cudowny dar – podkreślił prof. dr hab. Arkadiusz Letkiewicz z Instytutu Badawczego- Szkoleniowego Sp. z o.o.

RS

1257 raz(y) oglądano.

Uzupełnienia

Najczęściej czytany artykuł w Z życia Caritas:
XV Lat w służbie potrzebującym