Zawody sportowe wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas - „Mały wielki sport”

Autor: Admin Dodano: piątek, 08 czerwca 2018 - 09:40

W dniach 6-7 czerwca 2018 r. na terenie Pokamedulskiego Klasztoru w Wigrach odbyły się zawody sportowe dla wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas ze szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych. Zostały one poprzedzone zwiedzaniem obiektu i wspólną modlitwą.

Zawody sportowe zostały przeprowadzone przez nauczycieli wychowania fizycznego w ogrodach klasztornych. Uczestniczyło w nich blisko 100 młodych mieszkańców Podlasia z 3 powiatów: augustowskiego, sejneńskiego i suwalskiego. Pierwszego dnia rywalizowali uczniowie podstawówek i gimnazjów, a drugiego młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych i gimnazjów. Wzięli oni udział w konkurencjach grupowych i indywidualnych, takich jak: wyścigi rzędów, biegi czy zabawa w dwa ognie. Wyłoniono i nagrodzono zwycięzców, a wszystkim uczestnikom wręczono zestaw gadżetów promocyjnych. Celem organizacji zawodów sportowych dla wolontariuszy była promocja aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży, zachęcenie ich do spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie swoich rówieśników i wzajemna integracja. Przedsięwzięcie – poprzedzone warsztatami edukacyjnymi z zakresu promocji – zostało zrealizowane w ramach zadania publicznego „Mały wielki sport” współfinansowanego ze środków Województwa Podlaskiego.

Pierwszego dnia zwycięzcami w młodszej kategorii grupowej byli wolontariusze z następujących placówek: Szkoła Podstawowa w Rygałówce (I miejsce), Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Starym Folwarku (II miejsce) i Gimnazjum im. Marii Konopnickiej w Suwałkach (III miejsce). W kategorii indywidualnej wyłoniono następujących laureatów: I miejsce – Dawid Zabłocki (Szkoła Podstawowa im. Adama Mickiewicza w Krasnowie), II miejsce – Aleksandra Aleksiejczyk (Szkoła Podstawowa w Rygałówce), III miejsce – Daniel Żuk (Szkoła Podstawowa w Rygałówce).

Drugiego dnia rywalizowali uczniowie szkół ponadgimnazjalnych i Gimnazjum im. Jana Pawła II w Sejnach. Zwycięzcami okazali się: Zespół Szkół Technicznych w Suwałkach (I miejsce), II Liceum Ogólnokształcące im. Polonii i Polaków na Świecie w Augustowie (II miejsce), Zespół Szkół Technicznych w Augustowie (III miejsce). W kategorii indywidualnej najlepsi okazali się: Wojciech Korankiewicz – I miejsce, Karol Pruszyński – II miejsce i Jakub Walendzewicz – III miejsce (wszyscy są uczniami Zespołu Szkół Technicznych w Suwałkach). Wyróżnienie w tej kategorii otrzymała Karolina Milewska z Zespołu Szkół Technicznych w Augustowie.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspólną zabawę, a opiekunom poszczególnych grup i nauczycielom wychowania fizycznego za pomoc w organizacji tego przedsięwzięcia.

ks. Ryszard Sawicki
wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej ds. formacji i wolontariatu

223 raz(y) oglądano.

Uzupełnienia