Kolonie 2017

tekst alternatywny

„Abc wolontariatu” – szkolenie dla uczniów SP w Stożnem i Wieliczkach

Autor: Admin Dodano: wtorek, 06 lutego 2018 - 11:20

We wtorek 6 lutego 2018 r. w godzinach porannych w Szkole Podstawowej w Stożnem odbyło się szkolenie pt. „Abc wolontariatu”, w którym wzięli udział członkowie Szkolnego Koła Caritas. Przeprowadził je ks. dr Ryszard Sawicki, wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej ds. formacji i wolontariatu. Kapłan przybył do młodych wolontariuszy na zaproszenie p. Aliny Kołpak – dyrektor szkoły i p. Ewy Swędrowskiej – katechetki i opiekunki SKC.

Warsztaty odbyły się w dwóch grupach wiekowych liczących po kilkanaście osób: w grupie starszej (klasy III-VI) i grupie młodszej (klasy „0”- II) – kandydaci na wolontariuszy. SKC przy SP w Stożnem działa już od 2009 r. i może się pochwalić licznymi inicjatywami dobroczynnymi, o czym świadczy chociażby prowadzona przez koło kronika.

W godzinach przedpołudniowych podobne spotkanie odbyło się także w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Wieliczkach. W strukturach tej szkoły nie działa jeszcze Szkolne Koło Caritas, ale społeczność ta wyraża chęć przystąpienia do działań o charakterze woluntarystycznym. Szkolenie dotyczące podstawowych spraw związanych z zagadnieniem wolontariatu i jego możliwych form zostało zorganizowane przez p. Marka Dobrzyń – dyrektora szkoły i p. Bożenę Dobrzyń – nauczycielkę religii i historii. W spotkaniu wzięło udział ponad 20 uczniów uczęszczających do oddziałów gimnazjalnych i VI kl. SP. Kandydaci na wolontariuszy SKC w Wieliczkach angażowali się już w wiele akcji charytatywnych, np. odwiedziny w Domu Pomocy Społecznej „Jawor” w Markowskich czy zbiórka ofiar dla misjonarzy przez Kolędników Misyjnych ze szkoły filialnej w Cimochach. Ufamy, że po przeprowadzonym szkoleniu mają głowy pełne pomysłów i chęci do jeszcze większego zapału w działaniu na rzecz osób potrzebujących.

ks. Ryszard Sawicki
wicedyrektor ds. formacji i wolontariatu

77 raz(y) oglądano.

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Uzupełnienia

Najczęściej czytany artykuł w Z życia Caritas:
XV Lat w służbie potrzebującym