„Łazarz – porzucony skarb” - styczniowe spotkanie o Bożym miłosierdziu

Autor: Admin Dodano: wtorek, 23 stycznia 2018 - 13:50

W poniedziałek 22 stycznia 2018 r. o godz. 16.30 w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej miało miejsce kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia. Rozpoczęło się ono Mszą św. z konferencją przygotowaną przez ks. Ryszarda Sawickiego, wicedyrektora ełckiej Caritas ds. formacji i wolontariatu.

Temat konferencji brzmiał: „Łazarz – porzucony skarb”. Kapłan, przywołując biblijną przypowieść o bogaczu i Łazarzu, przypomniał, że największym skarbem bogatego człowieka - lekkomyślnie przez niego porzuconym u bram pałacu – był ubogi żebrak o imieniu Łazarz. Był on prawdziwą szansą dla bogacza i jego biletem do nieba. Szansą, z której niestety nie skorzystał. Jego grzechem nie było ani bogactwo, ani radosne życie, był nim brak serca, z jakim nie potrafił dzielić się z potrzebującymi tym, co miał i pełnić wobec nich uczynki miłosierdzia.

Podczas konferencji prowadzący przywołał bardzo wymowną naukę św. Grzegorza Wielkiego: „Bracia, którzy poznaliście i spokój Łazarza i kary bogacza, postępujcie z rozwagą; szukajcie tych, którzy by byli orędownikami za wasze grzechy i starajcie się, aby w dniu sądu ubodzy byli waszymi adwokatami. Wielu teraz macie Łazarzów, którzy leżą u waszych drzwi i potrzebują tego, co codziennie spada z waszych stołów, gdy jesteście nasyceni. Słowa Pisma winny nas pobudzać do wypełniania nakazów miłosierdzia. Codziennie znajdujemy Łazarza, jeśli go szukamy, co dzień widzimy Łazarza, choćbyśmy go nie szukali”.

Po Eucharystii z konferencją uczczono relikwie św. s. Faustyny. Miała także miejsce adoracja Najświętszego Sakramentu i modlitwa koronką do Bożego miłosierdzia. O oprawę muzyczną podczas spotkania zadbali klerycy z Wyższego Seminarium Duchownego w Ełku. Na zakończenie s. Tabita Staroszczak – przełożona domu i kierownik Domu Samotnej Matki im. bł. Marianny Biernackiej - gorąco podziękowała wszystkim za obecność i wspólną modlitwę. Spotkanie zakończyło się poczęstunkiem przygotowanym przez Siostry i Mieszkanki Domu Samotnej Matki.

Przypominamy, że spotkania poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia odbywają się raz w miesiącu – zwykle każdego 22. W lutym poprowadzi je ks. Artur Haucha, prefekt WSD w Ełku. Serdecznie zapraszamy wraz ze wspólnotą Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia.

ks. Ryszard Sawicki
wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej
ds. formacji i wolontariatu

193 raz(y) oglądano.