Pielgrzymka dzieci z Domu Św. Faustyny w Ełku i Gołdapi do Watykanu

Autor: Admin Dodano: piątek, 29 grudnia 2017 - 13:29

Nasza pielgrzymka zaczęła się w niedzielę 3 grudnia, po wspólnej modlitwie i błogosławieństwie księdza dyrektora Caritas Diecezji Ełckiej ks. Dariusza Kruczyńskiego. W wyprawie udział wzięło 34 wychowanków z Domu Św. Faustyny z Ełku. Naszą pielgrzymkę udało się zorganizować dzięki środkom z Powiatu Ełckiego, Urzędu Miasta
w Ełku oraz ludziom dobrej woli.

Podróż do Włoch upłynęła w klimacie śpiewów, modlitwy i prezentacji filmów z życia Św. Franciszka i Św. Antoniego. Mimo, iż podróż była długa czas płynął szybko. Nasz pilot interesująco opowiadał o miejscach, które mijaliśmy. Dzieci były pod wrażeniem jego wiedzy historycznej i geograficznej. Po dotarciu do celu podziękowaliśmy za szczęśliwą podróż, a po modlitwie zjedliśmy kolację i udaliśmy się na zasłużony odpoczynek.

Pierwszym miastem na naszym szlaku był Asyż, miasto Św. Franciszka i to do Bazyliki pod jego wezwaniem skierowaliśmy na początku swoje kroki. Wspólna modlitwa przy grobie „Świętego Biedaczyny” i spacer po średniowiecznym mieście wywarły wielkie wrażenie na dzieciach. Następnie ruszyliśmy do Kościoła Św. Rufina oraz Bazyliki Świętej Klary. Wspólnie modliliśmy się przed cudownym Krucyfiksem, z którego Święty Franciszek otrzymał przesłanie od Jezusa, wzbudziło to wielkie emocje, niektórym dzieciom i wychowawcom płynęły łzy ze wzruszenia. Rozmawialiśmy o życiu Św. Franciszka, pan Janusz nasz pilot opowiadał wiele ciekawych faktów historycznych .Następnie pojechaliśmy do Bazyliki Matki Boskiej Anielskiej ze słynnym Kościółkiem ,,Porcjunkula” - odbudowanym przez Św. Franciszka oraz Kaplicą Relikwii – miejscem śmierci Świętego. Czuliśmy się jak mróweczki wobec ogromu świątyni. Przy Bazylice jest ogród różany gdzie rosną krzewy róż pozbawione kolców. Zgodnie z życiorysem świętego, są to róże rosnące już za jego życia w pobliżu zajmowanej przez niego celi. Franciszek nie chcąc ulec pokusie odejścia od obranego sposobu życia rzucił się w nie. W tym momencie róże straciły kolce i tak rosną do dzisiaj. Dzieci wnikliwie sprawdziły czy jest tak w rzeczywistości. Mimo, że do hotelu wróciliśmy późno nikt nie czuł zmęczenia, wszyscy z niecierpliwością czekaliśmy na nowy dzień i kolejne atrakcje.

Następny dzień zaczął się wcześnie rano tradycyjnym włoskim śniadaniem, a po nim wyruszyliśmy do Rzymu – Wiecznego Miasta. Podziwialiśmy renesansową, barokową i starożytną stolicę Włoch, towarzyszył nam miejscowy przewodnik pan Wojtek, który zajmująco opowiadał historie o tym, co widzieliśmy. Największe wrażenie na dzieciach zrobiły ,,Święte Schody”, po których Chrystus szedł do Piłata, każdy z pielgrzymów mały czy duży pokonał je na kolanach, w ciszy i modlitwie. Kolejnym punktem zwiedzania była Bazylika Św. Jana na Lateranie oraz przechadzka ulicą via Merulana do Sanktuarium Matki Boskiej Nieustającej pomocy a następnie do Bazyliki Matki Bożej Większej, w której znajduje się fragment Żłóbka Jezusa. Widok ten wywarł moc wzruszeń, z inicjatywy wychowanków przy żłóbku wspólnie zaśpiewaliśmy kolędę „Dzisiaj w Betlejem”. Była też chwila oddechu na pyszne lody i włoską pizzę.

Kolejny dzień opiewał w wiele emocji, przed nami był wyjazd do Watykanu. Około południa wzięliśmy udział w specjalnej audiencji z Ojcem Świętym w Auli Pawła VI. Dzieci były bardzo podekscytowane spotkaniem z Papieżem Franciszkiem. Niepowtarzalna atmosfera religijnego centrum oraz obcowanie z wielkimi dziełami takimi jak: Wielka Konfesja z baldachimem z brązu nad ołtarzem papieskim – dzieło Berniniego, posąg Św. Piotra z brązu – dzieło Arnolfa di Cambio, marmurowa ,,Pieta” - dzieło Michała Anioła były wyjątkowym niezapomnianym przeżyciem. Po modlitwie na grobie Św. Jana Pawła II udaliśmy się na plac Św. Piotra , gdzie odbyło się uroczyste zapalenie lampek na Bożonarodzeniowej Choince pochodzącej z diecezji Ełckiej i odsłonięcie betlejemskiej szopki. Do hotelu wróciliśmy późnym wieczorem, ale wszyscy w radosnej atmosferze, przepełnieni wdzięcznością za tak przeżyty dzień.

Ostatnim punktem naszego pielgrzymowania była Padwa – miasto Świętego Antoniego. Spacerowaliśmy przez największy owalny plac miejski na Świecie – Prato della Valle. Odwiedziliśmy Bazylikę Św. Antoniego, w której to przechowywane są między innymi relikwie Św. Antoniego. Dzieci nie mogły uwierzyć, że całe ciało uległo całkowitemu rozkładowi a język i struny głosowe ocalały. Kolejne kroki kierujemy do Bazyliki Św. Justyny, gdzie wspólnie modliliśmy się przy grobie Świętej.

Podczas pobytu mieliśmy możliwość skosztowania specjałów kuchni włoskiej, głównie makaronów serwowanych na różne sposoby. W każdym hotelu, w którym nocowaliśmy byliśmy przyjęci z niezwykłą gościnnością i życzliwością.

Niestety, co dobre szybko się kończy i nawet się nie obejrzeliśmy a już musieliśmy wracać do Polski. W drodze powrotnej podziwialiśmy piękne Alpy i krajobrazy zapierające dech w piersiach. Wracając podziękowaliśmy Panu Bogu i sobie nawzajem za wspólnie spędzony czas. Szczególne podziękowania należą się panom kierowcom oraz naszemu pilotowi Panu Januszowi, który z anielską cierpliwością odpowiadał na wszystkie nasze pytania z uśmiechem. Dziękujemy również wszystkim dobroczyńcom dzięki którym, ta wspaniała pielgrzymka się odbyła. Oddajemy wszystkich Bogu w modlitwie, byliście w naszych sercach wznoszących się do Pana.

Autor: Emilia Bujnowska

491 raz(y) oglądano.

Uzupełnienia

Najczęściej czytany artykuł w Z życia Caritas:
XV Lat w służbie potrzebującym