Kolonie 2017

Bożonarodzeniowa Choinka dla Papieża

Podopieczni Schroniska im. św. Ojca Pio pielgrzymowali do Pani Jasnogórskiej

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 listopada 2017 - 08:38

„Do Boga przychodzi się jedynie taką drogą, która zbacza w kierunku bliźniego” – to słowa ks. Alessandro Pronzato, które stały się myślą przewodnią XII-tej Ogólnopolskiej Pielgrzymki Osób Bezdomnych na Jasną Górę, która odbyła się w sobotę 11 listopada 2017 r. Do tronu Jasnogórskiej Pani przybyło około tysiąca osób bezdomnych w grupach zorganizowanych przez diecezjalne Caritas, a także z ośrodków współpracujących ze schroniskami prowadzonymi przez Caritas w Polsce.

W pielgrzymce wzięła udział grupa pensjonariuszy ze Schroniska im. św. Ojca Pio w Ełku wraz z pracownikami i wolontariuszami Caritas, którym towarzyszył ks. Ryszard Sawicki – wicedyrektor ełckiej Caritas. Program spotkania był bardzo bogaty. Pielgrzymi uczestniczyli m.in. w Drodze Krzyżowej, której rozważania poszczególnych stacji prowadzili bezdomni. Wysłuchali konferencji o. Marcina Ciechanowskiego – paulina, który posługuje jako diecezjalny egzorcysta w Częstochowie. Kapłan ten przypomniał osobom bezdomnym, że aby być zbawionym trzeba uznać w sobie grzesznika. Często przeszkadza nam w tym pycha. Pycha, która nie pozwala nam niejednokrotnie przyjąć pomocy od tego, kto wyciąga do nas rękę. Ojciec Marcin mówił, że należy budować relacje z Bogiem i z innymi ludźmi: „To, że jestem biedny, nie znaczy, że nie mogę czegoś dać innym, dobrego słowa czy chociażby uśmiechu”.

Kulminacyjnym punktem spotkania była msza św. w kaplicy Matki Bożej pod przewodnictwem bpa Andrzeja Przybylskiego, biskupa pomocniczego diecezji częstochowskiej. Do osób bezdomnych mówił on, że choć czasem mogą doświadczać fałszywej miłości czy obietnic pomocy bez pokrycia, przez co być może przestali wierzyć w ludzką bezinteresowność, mają w tych momentach patrzeć na wzór Jezusa i Matki Bożej. „Choćby już nikt z ludzi was nie kochał, Bóg was kocha do końca i bez względu na wszystko” – mówił biskup. „Ale nie traktujcie Boga jak sklepu z rzeczami, tylko jak przyjaciela, który może czasem nie da wam zdrowia, może czasem nie da wam pieniędzy, może nawet czasem nie da wam domu, ale zawsze i wszędzie jest z nami, żebyśmy doświadczyli miłości, bo to brak miłości, jakaś chora miłość nas ludzi (…) sprawia, że jesteście na ulicy, że jest wam źle, ale pamiętajcie, to nie tylko i nie zawsze rzeczy nas uzdrowią, zmienią naszą sytuację, to może zmienić tylko prawdziwa miłość” – podkreślił bp A. Przybylski.

Po mszy uczestnicy pielgrzymki otrzymali obiad, przygotowany przez Caritas. Pielgrzymi otrzymali także prowiant na drogę powrotną. Doroczna pielgrzymka została zorganizowana przez Caritas Polska – instytucję charytatywną Konferencji Episkopatu Polski, wraz z Caritas Archidiecezji Częstochowskiej.

Uczestnicy tego spotkania doświadczyli poruszającego serce poczucia wspólnoty w gronie ludzi dotkniętych przez opuszczenie i wszelkie możliwe egzystencjalne dramaty, nie wyłączając wyniszczającego trybu życia, uzależnień i samotności. Tegoroczna pielgrzymka zbiegła się z początkiem obchodów 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę. W tym ważnym dniu, jakim jest Święto Niepodległości, pielgrzymi szczególnie oddawali swoje życie pod opiekę Maryi Królowej Polski.

ks. Ryszard Sawicki
wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej
ds. formacji i wolontariatu

25 raz(y) oglądano.

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Uzupełnienia

Najczęściej czytany artykuł w Z życia Caritas:
XV Lat w służbie potrzebującym