Kolonie 2017

Popołudnie ze św. s. Faustyną

Autor: Admin Dodano: piątek, 06 października 2017 - 08:56

W czwartek 5 października 2017 r. w Domu Samotnej Matki ełckiej Caritas Siostry Matki Bożej Miłosierdzia wraz z Mieszkańcami domu zorganizowali „Popołudnie ze św. s. Faustyną”. Na zaproszenie skierowane do mieszkańców naszego miasta odpowiedziała grupa wiernych z różnych ełckich parafii. Okazją do wspólnej modlitwy była uroczystość św. s. Faustyny.

Spotkanie rozpoczęło się Godziną Miłosierdzia, którą poprowadził ks. Tadeusz Białous, proboszcz parafii św. Jana Pawła II w Ełku. Następnie sprawowano Eucharystię, której przewodniczył ks. Karol Czaplicki, a kazanie wygłosił ks. Ryszard Sawicki. W homilii przybliżył on orędzie Bożego Miłosierdzia. Cytował słowa modlitwy św. s. Faustyny: „Dopomóż mi to tego, o Panie, aby moje oczy były miłosierne, bym nigdy nie podejrzewała i nie sądziła według zewnętrznych pozorów; ale upatrywała to, co piękne w duszach bliźnich, i przychodziła im z pomocą”.

Uczestnikom uroczystości towarzyszyła intencja dziękczynna za życie i posłannictwo św. s. Faustyny oraz łaski udzielone za jej wstawiennictwem. Na zakończenie Mszy św. ks. Maciej Gilewski gorąco podziękował wszystkim za obecność i wspólną modlitwę. Po błogosławieństwie uczczono relikwie Patronki dnia.

Następnie Siostra Tabita Staroszczak, przełożona domu zaprosiła wszystkich obecnych na dalszą część spotkania. Podczas krótkiej prezentacji przybliżono słuchaczom postać św. s. Faustyny – prostej dziewczyny z biednego domu, która mimo licznych trudności odpowiedziała z wiarą na Boże wezwanie. Żyjąc w duchu zaufania Bogu i miłosierdzia względem bliźnich stała się ona znaną na całym świecie apostołką Bożego Miłosierdzia.

Owocem charyzmatu, jaki wniosła św. s. Faustyna są liczne działa miłosierdzia. Jednym z nich na Ziemi Ełckiej jest Dom Samotnej Matki, w którym posługują Siostry Matki Bożej Miłosierdzia. Siostra Tabita, powołując się na słowa św. Jana Pawła II, powiedziała, że praca w tym domu jest jak „wydobywanie dobra spod nawarstwień zła”, czyli miłosierdzie praktykowane w codzienności. Spotkanie zakończyło się poczęstunkiem w postaci pysznych ciast przygotowanych przez Mieszkanki Domu Samotnej Matki.

Warto nadmienić, że to miejsce już od 2013 r. niesie pomoc kobietom, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej i potrzebują wsparcia. Kontynuacją „Popołudnia ze św. S. Faustyną” mają być comiesięczne spotkania poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia. Najbliższe już 23 października o godz. 16.30, na które Siostry serdecznie zapraszają.

ks. Ryszard Sawicki
wicedyrektor ds. formacji Caritas Diecezji Ełckiej

185 raz(y) oglądano.

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Uzupełnienia

Najczęściej czytany artykuł w Z życia Caritas:
XV Lat w służbie potrzebującym