Kolonie 2017

Konsultacje społeczne programu "Za życiem" w Ełku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 26 września 2017 - 08:57

22 września w Warsztatach Terapii Zajęciowej w Ełku odbyły się konsultacje społeczne dotyczące propozycji zmian w zakresie funkcjonowania warsztatów terapii zajęciowej oraz środowiskowych domów samopomocy. W konsultacjach wzięło udział ponad 70 osób, głównie opiekunowie i rodzice osób niepełnosprawnych uczęszczających do warsztatów oraz przedstawiciele środowiskowych domów samopomocy i przedstawiciele Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. W wydarzeniu uczestniczył również p.o. Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych - Pan Janusz Surmacz.

Część pierwsza spotkania dotyczyła prezentacji Programu „Za życiem” oraz wdrażanych i planowanych rozwiązań prawnych umożliwiających wsparcie byłych uczestników warsztatów terapii zajęciowej poprzez utworzenie klubu działającego przy warsztatach terapii zajęciowej. Uczestnik, który opuścił WTZ miałby kontakt placówką w ramach klubu, co wypełniłoby jego potrzebę kontaktów społecznych i zniwelowało strach przed opuszczeniem WTZ.

Planowane zmiany dotyczą zmodyfikowania definicji warsztatu terapii zajęciowej poprzez rozdzielenie dotychczasowych funkcji WTZ: rehabilitacji społecznej i rehabilitacji zawodowej. Elementem programu ma być określenie zasad kierowania, przyjmowania i powrotu osób niepełnosprawnych do WTZ, wprowadzenia obowiązku zwrotu środków PFRON w przypadku dłuższej nieobecności uczestników WTZ. Zostaną też wprowadzone zmiany w zakresie przeznaczenia części dochodu ze sprzedaży produktów i usług wykonanych przez uczestników warsztatu w ramach realizowanego programu terapii. Są również doprecyzowywane przepisy dotyczące kwalifikacji kadry WTZ i wskaźnika zatrudnienia kadry merytorycznej w stosunku do liczby uczestników oraz kontroli i oceny pracy WTZ.

Rodzice i opiekunowie uczestników WTZ dzielili się swoimi obawami dotyczącymi propozycji zmian w zakresie aktywizacji zawodowej uczestników WTZ, głównie możliwości powrotu uczestnika do WTZ po próbie podjęcia zatrudnienia. Podkreślali pozytywny wpływ WTZ w obecnym kształcie na ich dzieci. Eksperci z Ministerstwa podkreślali, że nacisk na aktywizację powinien dotyczyć tych uczestników, w przypadku których jest możliwość zatrudnienia. Istotną rolę w tym zakresie odegra Indywidualny Program Rehabilitacji oraz trener pracy, który będzie poszukiwał pracy dla osoby niepełnosprawnej, pomagał w adaptacji w miejscu pracy, współpracował z rodziną i otoczeniem, mediował pomiędzy pracodawcą a pracownikiem. Planowane jest również wprowadzenie nowego narzędzia aktywizacji zawodowej uczestników warsztatów terapii zajęciowej – stażu aktywizacyjnego, podczas którego uczestnik WTZ nabędzie umiejętności praktyczne w miejscu pracy oraz umiejętności społeczne konieczne do wykonywania czynności zawodowych.

Celem programu jest również rozwój mieszkalnictwa chronionego. Zakłada się powstanie mieszkań treningowych i chronionych dla osób niepełnosprawnych. Jeszcze w tym roku ma powstać w Polsce 130 mieszkań chronionych dla 469 osób z niepełnosprawnościami. Dodatkowo zostaną utworzone 4 środowiskowe domu samopomocy, które będą dysponować 150 miejscami. Na uczestników ŚDS ze spektrum autyzmu ma zostać zwiększona również kwota dotacji o 30%.

Konsultacje zostały zorganizowane przez Caritas Polska w partnerstwie z Ministerstwem Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach projektu pn. „Konsultacje +”.
RS

179 raz(y) oglądano.

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Uzupełnienia

Najczęściej czytany artykuł w Z życia Caritas:
XV Lat w służbie potrzebującym