Kolonie 2017

Bożonarodzeniowa Choinka dla Papieża

Walczymy z wykluczeniem i stereotypami

Autor: Admin Dodano: piątek, 10 marca 2017 - 14:55

Osoby z zaburzeniami psychicznymi, w tym osoby upośledzone umysłowe, wbrew obiegowym opiniom nie muszą tylko i wyłącznie siedzieć w domu. Z tym stereotypowym poglądem od kilkunastu już lat walczy ełcka Caritas m.in. poprzez prowadzenie Warsztatów Terapii Zajęciowej w Gołdapi. Dodatkowo od 2013 roku pokazujemy lokalnej społeczności, że osoby z zaburzeniami psychicznymi mogą wyjść do kina czy restauracji, by tam spędzić wolny czas. W roku ubiegłym udowodniliśmy, że ww. grupie społecznej nie jest straszna nauka języka obcego – angielskiego. W tym roku ponownie będziemy realizować działania skierowane do naszych podopiecznych.

Od 1 marca Caritas Diecezji Ełckiej realizuje zadanie publiczne pod nazwą „Łamiemy stereotypy”, który jest dofinansowany ze środków Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Głównym celem zadania jest zwiększenie liczby osób z zaburzeniami psychicznymi uczestniczących w procesie aktywizacji społecznej. Realizacja celu możliwa będzie poprzez organizację zajęć językowych, kulinarnych, komputerowych, sportowo-ruchowych, z dietetykiem dla Beneficjentów projektu. Osobom z zaburzeniami psychicznymi ukazane zostaną także różne formy spędzania wolnego czasu w środowisku otwartym (połączone z integracją z lokalną społecznością), w tym m.in. organizacja akcji wolontariackich, wyjścia do instytucji kultury. Beneficjenci zostaną także zaznajomieni z podstawami fotografii. Wsparcie otrzymają także najbliżsi osób z zaburzeniami psychicznymi/ up. umysłowo w ramach mobilnego punktu porad. Uczestnikami zadania będzie 40 osób z czterech powiatów województwa warmińsko-mazurskiego: oleckiego, piskiego, gołdapskiego oraz ełckiego.

Osoby zainteresowane udziałem w projekcie prosimy o kontakt pod nr. telefonu: 87 441 70 15 do 15 kwietnia 2017 roku.

149 raz(y) oglądano.

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Uzupełnienia

Najczęściej czytany artykuł w Z życia Caritas:
XV Lat w służbie potrzebującym