Kolonie 2017

Festyn już za nami...

Luty w Przedszkolu Pod Wesołą Chmurką

Autor: Admin Dodano: piątek, 10 marca 2017 - 14:15

Luty rozpoczęliśmy w przedszkolu od tygodnia eksperymentów. Nie od dzisiaj wiadomo, że dzieci w wieku przedszkolnym charakteryzuje naturalna ciekawość poznawania świata. Najlepszym sposobem zaspokojenia tej ciekawości są zabawy badawcze i eksperymenty. Podczas „Tygodnia z eksperymentami” przedszkolaki miały okazję sprawdzić w jakich stanach skupienia występuje woda, jak nadmuchać balon bez użycia ust i pompki, tworzyć deszcz czy „tańczące rodzynki”. Powstały też barwne obrazy malowane na mleku oraz magiczne lampy lawy. Ten fantastycznie spędzony czas był dla małych odkrywców niezwykle wartościowy i inspirujący.

9 lutego przedszkolaki dowiedziały się skąd pochodzi pizza, jakie są jej podstawowe składniki oraz w jaki sposób się ją wypieka. Dzieci miały okazję zrobić projekt z różnych materiałów plastycznych i skomponować swoją wymarzoną pizzę, a następnie zabawić się w "Pizzę", robiąc sobie w parach masażyki. Świętowanie tego fantastycznego dnia zakończyła degustacja domowej pizzy przygotowanej przez restaurację "Motyla Sen". Było bardzo smacznie i wesoło.

14 lutego przedszkolaki świętowały Walentynki. Grupa „Motylki” rozpoczęła świętowanie od występu w audycji „Ahoj Kapitanie! Kierunek Przedszkole” w radiu Bayer FM, podczas której opowiadały m.in. o życzliwości, sympatii i szacunku do innych osób, a także o okazywaniu uczuć tym, których kochamy. W przedszkolu Grupa "Biedronki" udekorowała serduszka kawałkami bibuły, a „Motylki” upiekły dietetyczne babeczki bananowe i udekorowały je szaszłykami z owoców. Dzieci wzięły też udział w akcji „EkoWalentynki – czyli kochamy recykling” prowadzonej przez Centrum Edukacji Ekologicznej i zaniosły zużyte baterie, dostając w zamian lizaki w kształcie serduszka.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kota odwiedziła nas Pani Emilia Szmitko z Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami wraz z kotem Mirosławem. W ramach akcji „Uśmiechnięte cztery łapy” propagującej humanitarne traktowanie zwierząt przybliżyła najmłodszym informacje na temat potrzeb naszych pupili i zasad bezpieczeństwa w kontakcie z nimi. W tym celu przedszkolaki obejrzały prezentację multimedialną oraz kilka filmików, w których poznały prawa i potrzeby zwierząt oraz zasady opieki nad nimi, otrzymały plakaty i książeczki edukacyjne a także drobne upominki. Honorowym gościem był kot Mirosław, który okazał się największą atrakcją. Dzieci przekazały również zebrane podczas zbiórki koce i karmy dla kotów, aby wspomóc potrzebujące zwierzaki.

P.Krukowska

230 raz(y) oglądano.

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Uzupełnienia

Najczęściej czytany artykuł w Z życia Caritas:
XV Lat w służbie potrzebującym