Temat: Parafialne Zespoły Caritas

1234567891011   >

SKC w Krasnowie pomaga Polakom na Kresach Wschodnich

Autor: Admin Dodano: czwartek, 06 grudnia 2018 - 13:40

3 grudnia 2018 r. wolontariusze Szkolnego Koła Caritas działającego przy Szkole Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Krasnowie podsumowali akcję „Polacy Kresowym Rodakom", która miała miejsce w ich szkole w dniach 19-30 listopada br. Członkowie SKC zbierali produkty żywnościowe o długim terminie przydatności oraz artykuły szkolne.

Parafialne Zespoły Caritas
34 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'SKC w Krasnowie pomaga Polakom na Kresach Wschodnich' (1451 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
KWARTALNE SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 26 listopada 2018 - 18:25

24 listopada 2018 r. w Caritas Diecezji Ełckiej odbyło się kwartalne, ostatnie tego roku, szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas. W spotkaniu uczestniczyło ok. 100 osób. Szkolenie poprowadzili: ks. dr Ryszard Sawicki - wicedyrektor Caritas i Anna Rudzińska. Podczas spotkania kapłan poruszył wiele kwestii dotyczących akcji organizowanych przez Caritas. Następnie zabrała głos Anna Rudzińska, mówiąc na temat Bożonarodzeniowej Zbiórki Żywności, Spiżarni Caritas i Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej dla Najuboższej Ludności 2014-2020 (Podprogram 2018).

Parafialne Zespoły Caritas
49 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'KWARTALNE SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS' (2728 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 17 września 2018 - 18:50

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza Opiekunów i Asystentów Kościelnych Szkolnych Kół Caritas oraz Osoby, które chciałyby rozpocząć działalność wolontariacką w ramach SKC na warsztaty szkoleniowo-formacyjne „Pomagać z sercem” w dniu 10 października 2018 r. (środa), które odbędą się w Ełku przy ul. ks. prał. Mariana Szczęsnego 1 (siedziba Caritas Diecezji Ełckiej).

Parafialne Zespoły Caritas
194 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Warsztaty szkoleniowo-formacyjne dla Opiekunów Szkolnych Kół Caritas "Pomagać z sercem"' (1118 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podprogram 2016 już za nami

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 sierpnia 2017 - 10:25

30 czerwca 2017 wolontariusze i pracownicy Caritas w 25 diecezjach w Polsce wydali osobom potrzebującym ostatnie paczki w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2016. Od sierpnia 2016 roku 11 382 tony artykułów spożywczych o wartości 51 864 349, 35 zł. trafiło do 226 732 osób ubogich zakwalifikowanych do programu. Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynka, fasola biała, marchewka z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 708 punktach wydawania żywności. Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje. Organizacje Partnerskie Lokalne Caritas wydały 984 101 paczek żywnościowych.

Parafialne Zespoły Caritas
206 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podprogram 2016 już za nami' (3483 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Co słychać w Szkolnych Kołach Caritas

Autor: Admin Dodano: czwartek, 30 marca 2017 - 16:15

Idźcie i głoście

W dniu 27 marca, w Zespole Szkół nr 2 w Ełku, miało miej­sce wiel­ko­postne spo­tka­nie misyjne. Było ono zara­zem pod­su­mo­wa­niem dotych­cza­so­wych dzia­łań Szkolnego Koła Caritas im. Św. Jadwigi Królowej na rzecz misji. Wydarzeniu towa­rzy­szyła wystawa eks­po­na­tów misyj­nych przy­wie­zio­nych z róż­nych zakąt­ków świata przy­go­to­wana przez Koło Misyjne Seminarium Duchownego w Ełku.

Parafialne Zespoły Caritas
243 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Co słychać w Szkolnych Kołach Caritas' (1088 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

1234567891011   >